Reprezentanți din SUA și Rusia s-au întâlnit în Elveția, în ultimele luni, pentru discuții informale despre războiul din Ucraina, ultima dintre acestea fiind săptămâna trecută, conform a trei surse care au vorbit pentru pentru Reuters.
Informațiile ne oferă încă un indiciu că Trump și Putin, cel mai probabil, s-au înțeles deja, iar declarațiile lui Trump privind ce ar trebui să piardă Ucraina nu sunt decât rezultatele acelor negocieri.
Deși participanții la aceste discuții au experiență în sfera diplomatică și de securitate, aceștia nu sunt oficiali guvernamentali și nu este clar dacă au fost trimiși de guverne, au spus două surse anonime.
Aceștia au descris discuțiile ca pe un canal secundar, un așa-numit "Track Two", cu contacte stabilite în perioada de tranziție la putere, după victoria președintelui american Donald Trump la alegerile din 5 noiembrie.
Cel puțin câțiva dintre consilierii lui Trump știu despre aceste conversații, a spus una dintre sursele, Reuters.
Ministerul de Externe elvețian a declarat pentru Reuters că a fost informat despre discuții. „Aceste activități ajută la sprijinirea eforturilor diplomatice legate de conflict”, a spus ministerul.
Două surse au spus că cel puțin o întâlnire a avut loc săptămâna trecută la Geneva, în timpul Conferinței de Securitate de la München.
Alte detalii despre aceste întâlniri sunt necunoscute, inclusiv dacă ucrainenii au fost prezenți, când au început exact întâlnirile și care au fost subiectele.
Aceste întâlniri rămase secrete până acum sunt un indiciu al eforturilor din culise ale SUA și Rusiei de a explora modalități de a pune capăt războiului din Ucraina, notează publicația.
Trump, aflat în funcție de doar o lună, a inversat abordarea SUA față de conflictul de trei ani din Ucraina, inițiind discuții direct cu președintele rus Vladimir Putin.
Înalți oficiali americani s-au întâlnit marți cu oficiali ruși în Arabia Saudită, inclusiv cu ministrul de externe Serghei Lavrov.
Statele Europei rămân angajate pentru susținerea Ucrainei
Cancelarul german Olaf Scholz a spus că Ucraina poate conta pe Europa, deși este încă prea devreme pentru a vorbi despre trimiterea unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina.
„Suntem încă departe de o încetare a focului și nu știm dacă trupele internaționale, trupele ONU sau orice altceva vor juca un rol și dacă se va întâmpla chiar”, a spus Scholz.
Reamintim și că Macron va călători luni la Washington pentru a se întâlni cu Trump.
Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat pe rețelele de socializare că intenționează să-i spună lui Donald Trump că este în interesul comun al americanilor și al europenilor să „nu fie slab” în fața lui Vladimir Putin.
Administrația Trump a oferit Ucrainei un nou proiect de acord privind mineralele. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins prima ofertă, iar acum o înțelegere ar putea fi mai probabilă, scrie Axios, citând surse informate de ambele părți.
Sursa a spus că câțiva dintre consilierii lui Zelenski l-au încurajat să semneze propunerea actualizată pentru a evita conflictele viitoare cu Trump și pentru a permite președintelui SUA să justifice sprijinul SUA pentru Ucraina.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News