Se ascut săbiile pentru viitoarea mașină de luptă a Armatei României: CV90 confirmă că vrea în competiția unde Redback și-a anunțat deja prezența

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

În 2024, Ministerul Apărării are cel mai mare buget din ultimii 30 de ani - peste 95 miliarde de lei. Minimum 20% din aceste fonduri sunt obligatoriu alocate cumpărării echipamentelor noi, însă, potrivit oficialilor Armatei, procentul se va duce spre 30-35% - practic, cam 6,5 miliarde de euro.

România încearcă să-și modernizeze Forțele Armate. Procesul a început mai serios abia acum câțiva ani, odată cu achiziția de sisteme Patriot, blindatele Piranha 5, aeronave F-16 sau sistemele terestre de tip HIMARS. Ministerul Apărării Naționale (MApN) desfășoară o licitație pentru achiziția de obuziere autopropulsate, proces care se apropie de etapa finală.Cei de la Hanwha cu K9 Thunder sunt singurii care au mai rămas în competiție.

Însă anul acesta MApN ar trebui să demareze și un program extrem de important pentru Armata României, dar mai ales militarii români: Mașina de Luptă a Infanteriei (MLI). Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 2.99 miliarde de euro și presupune dotarea Forțelor Terestre cu 298 de vehicule de luptă pentru infanterie.

Actualul model aflat în dotarea Armatei, ”MLI-84 Jderul”, este demult depășit, având o protecție a militarilor foarte scăzută.

 

Gigantul european BAE, interesat de programul României ”Mașina de Luptă a Infanteriei”

 

Până acum, și-au anunțat clar intenția de participare la acest program două companii: gigantul american General Dynamics European Land Systems (GDELS) cu vehiculul ”ASCOD” și  coreenii de la Hanwha Aerospace cu MLI-ul ”Redback”.

Totuși, s-ar părea că un al treilea gigant din industria de apărare este interesat de programul MLI din România. E vorba de grupul european BAE.

Diferite versiuni pentru Vehiculul de Luptă al Infanteriei CV-90 / Sursa: BAE Systems

 

Informații DefenseRomania: BAE Systems își va anunța în aceste zile prezența la BSDA 2024. BAE vrea să intre cu CV90, sau chiar cu AMPV,  în competiția care vizează achiziția de mașini de luptă pentru Armata României

 

Potrivit informațiilor DefenseRomania, BAE își va anunța săptămâna viitoare participarea la BSDA București, cea mai mare expoziție militară din Europa de Est, care se va desfășura în perioada 22-24 mai.

BAE va prezenta în România în cadrul expoziției BSDA o serie mai largă de echipamente, dar accentul va fi pus pe prezentarea a două blindate - CV90 și AMPV (Armored Multi Purpose Vehicle) - care ar putea fi o opțiune pentru Armata României, în programul ”Mașina de Luptă a Infanteriei”.

Compania va aduce la București un simulator de CV-90, iar vizitatorii vor putea să opereze vehiculul prin intermediul realității virtuale.

De asemenea, BAE va prezenta la București și o serie întreagă de soluții pentru înzestrarea Armatei, cunoscute inclusiv din materialele DefenseRomania care acoperă războiul din Ucraina: obuzierul L119 (105 mm), obuzierul  M777 de 155 mm sau ultra-modernul obuzier autopropulsat Archer.

Amintim că, anul trecut, BAE Systems a semnat un acord cu autoritățile ucrainene, prin care se angajează să producă în Ucraina unele echipamente.

 

Producția în România, o condiție esențială pentru a intra în competiție

 

Trebuie spus că, dacă va dori să intre în competiția pentru viitoarea Mașina de Luptă a Infanteriei a Armatei Române, compania BAE va trebui să fie de acord cu o condiție importantă: să fabrice o parte din echipamente direct în România.

Așa cum declara și general-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, programul ”Maşina de luptă a infanteriei”, la fel ca și alte programe derulate de MApN, ”vor fi condiţionate de integrarea şi fabricarea în România”.

”Urmărim implicarea industriei naţionale de apărare. Pentru noi este cheie să avem atât capacitatea de fabricaţie a unor componente, capacitatea de mentenanţă şi, evident, fabricarea muniţiei aferente în ţară. E o prioritate”,  ținut să precizeze oficialul român, în emisiunea "Euroatlantica", realizată de Radu Dobriţoiu la Radio România, pe 14 martie.

 

Redback propus de Hanwha va fi un competitor extrem de solid în programul privind achiziția de mașini de luptă ale infateriei pentru Armata României

 

4. Mașină de ... (redback_07684000.jpg)

Mașină de luptă Redback. Foto: Hanwha Aerospace via Korean Blog @Facebook

Ce știm însă în acest moment e că și cei de la Hanwha sunt foarte interesați de programul privind mașinile de luptă ale infanteriei. DefenseRomania a discutat cu reprezentanții Hanwha în timpul vizitei pe care publicația noastră a efectuat-o în Coreea la facilitățile de producție ale gigantului coreean.

Iar cei de la Hanwha vor intra în competiția privind achiziția de MLI cu Redback, o mașină de luptă a infanteriei de ultimă generație.

Redback a fost dezvoltat pentru programul Land 400 al Australiei, pe care l-a și câștigat, în cooperare cu industria locală.

 

Ce se mai produce, repară în România

 

Potrivit generalului Incicaș, mentenanţa aeronavelor F-16 se face în România, la Bacău.

De asemenea, ”la sistemul de instalaţii mobile vom avea o parte din componente fabricate aici. Vom crea o capacitate de producţie şi mentenanţă”.

Autocamioane și remorci. Platformele de transport auto multifuncţionale sunt fabricate şi integrate, în mare parte, în România. Pentru perioada 2018 - 2027, este prevăzută achiziţia a 3.385 platforme de transport (2.902 autocamioane de diferite tipuri și 363 de remorci).

Drone. Sistemul UAS Tactic operativ este realizat cu condiţia fabricării în România a unei părţi dintre componente şi integrarea în România.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel