Situația din Nagorno-Karabah e extrem de tensionată, la doi ani după confruntarea majoră care a avut loc între forțele azere și cele ale regiunii susținute de Armenia, ca urmare a unui atac masiv al azerilor.
Ministerul Apărării din Artsakh (n.r. - denumirea armeană a regiunii Nagorno-Karabah), citat de News.am, confirmă că cel puțin doi soldați ai forțelor locale pro-armene au fost uciși și cel puțin 14 răniți ca urmare a unui atac azer.
Armenia și Artsakh condamnă atacul azer și acuză Azerbaidjanul că a încălcat în mod flagrant acordul de încetare al focului.
Potrivit armenilor, azerii au atacat cu grenade, lansatoare de rachete și drone. Publicația Jerusalem Post remarcă, analizând materialul video publicat de Baku, că forțele azere au folosit în atacarea contingentului armean celebrele drone turcești Bayraktar TB2, achiziționate de la aliatul turc.
TB2 au jucat un rol determinant și în confruntările majore de acum doi ani.
Pe fondul tensiunilor actuale, Azerbaidjanul ar putea folosi evenimentul pentru a genera un nou atac cu scopul de a demilitariza întregul Nagorno-Karabah.
Ministerul Apărării din Azerbaidjan spune că operațiunea „Revange” a fost demarată după ce în această dimineață un soldat azer a fost ucis în districtul Lacin, controlat de azeri, după ce forțele pro-armene au deschis focul.
Districtul Lacin făcea parte până la războiul de acum doi ani din zona tampon din jurul regiunii Nagorno-Karabah. Alte trei districte cu acelaşi rol au fost preluate de Baku în timpul luptelor.
Războiul din Nagorno-Karabah și victoria Azerbaidjanului din 2020
Districtul Lacin este ultimul district cedat din cele trei după acordul de pace semnat cu Armenia, sub egida Moscovei.
Armenia şi Azerbaidjan sunt în conflict de aproape 30 de ani pentru controlul asupra regiunii separatiste azere Nagorno-Karabah.
Enclavă cu majoritate armeană alipită în 1921 la Azerbaidjan de autorităţile sovietice, Nagorno-Karabah şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991, cu sprijinul Armeniei.
A urmat un război între Armenia şi Azerbaidjan. O încetare a focului a fost încheiată în 1994. De atunci, negocierile în vederea unui tratat de pace sunt mediate de Grupul de la Minsk - un grup de mediatori internaţionali coprezidat de Rusia, Franţa şi SUA.
Reluarea conflictului în 2020 acesta a fost cel mai grav incident dintre cele două state din ultimii 30 de ani.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News