”Scutul” Republicii Moldova, construit cu bani de la UE. Estonia cumpără radare, blindate și echipament de bruiaj pentru Chișinău

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă. Radar Pless produs de compania cehă ERA
Imagine ilustrativă. Radar Pless produs de compania cehă ERA

Estonia va achiziționa echipamente militare neletale pentru Republica Moldova pentru aproximativ 40 de milioane de euro pe an. Estonia a semnat deja primul contract cu compania cehă de arme ERA.

Achiziția va fi plătită de Tallinn cu fonduri UE accesate prin Facilitatea europeană pentru pace - același mecanism care se sprijină Ucraina.

Katri Raudsepp, șefa departamentului Centrului de Stat de Investiții în Apărare al Estoniei, a anunțat că  va cumpăra echipament militar neletal pentru Forțele Armate ale Moldovei, relatează publicația Newsmaker.md.

„Uniunea Europeană sprijină Moldova din 2021, inclusiv integrarea în procesele din cadrul NATO și al Uniunii Europene. Facem acest lucru prin Facilitatea europeană pentru pace, care își propune să sprijine politica externă a UE și securitatea internațională în general”, a spus ea.

Potrivit lui Raudsepp, Centrul a semnat deja primul contract cu Ministerul Apărării al Republicii Moldova și compania cehă de arme ERA pentru achiziționarea unui sistem radar pasiv.

Achiziția ar trebui să îmbunătățească considerabil capacitățile de apărare aeriană ale țării și să faciliteze monitorizarea spațiului aerian. Estonia folosește radare similare, scrie publicația estoniană ERR.

Deși nu este specificat tipul de echipament radar ce va fi furnizat Republicii Moldova, este posibil ca o variantă să fie modelul VERA-E, aflat în dotarea Armatei Estoniei, un sistem proiectat pentru detectarea, localizarea, urmărirea și identificarea țintelor aeriene, terestre și navale.

Prin Estonia, Moldova va achiziționa și vehicule blindate sau echipamente de bruiaj electronic.

Radar VERA, aflat în dotarea Armatei Cehiei, produs de compania cehă ERA

Amintim că anul trecut, Republica Moldova a primit din partea Germaniei câteva transportoare blindate de trupe Piranha 3 neînarmate.

De asemenea, Republica Moldova a primit la sfârșitul anului trecut un sistem radar de la compania franceză Thales. Cel mai probabil este vorba de radarul Ground Master 200.

Separatiștii transnistreni s-au plâns atunci în presa rusă că asistăm la un efort de ”înarmare” a Republicii Moldova care este un stat neutru.

Propaganda Moscovei încearcă în mod repetat să acrediteze ideea că neutralitatea Republicii Moldova înseamnă că o Armată, practic, inexistentă - așa cum au arătat forțele militare ale Republicii Moldova timp de trei decenii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel