”Scutul estic” chiar se întâmplă: Polonia începe lucrările la cele mai mari fortificații din Europa ultimelor decenii

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Primele lucrări la Scutul Estic / Donald Tusk
Primele lucrări la Scutul Estic / Donald Tusk

Premierul polonez Donald Tusk a anunțat, joi, pe rețeaua X, că Polonia a început construcția de fortificații la granița cu regiunea Kaliningrad a Rusiei.

Lucrările au început în cadrul proiectului Tarcza Wschód (Scutul Estic), care prevede construirea a 800 de kilometri de fortificații la granițele Poloniei cu Belarus și Rusia.

„Construcția scutului estic a început. Prima lucrare la granița cu Rusia”, a spus Tusk  într-o postare pe rețeaua X, unde a publicat și prima fotografie.

 

800 de kilometri de Scut

Scutul Estic

Așa cum anunța și DefenseRomania, proiectul a fost prezentat pentru prima dată în luna mai a acestui an. ”Scutul” va fi gata până în 2028 și va costa peste 2 miliarde de euro.

Consiliul de Miniștri a aprobat-o ulterior pe 10 iunie ca rezoluție privind crearea „Programului Național de Descurajare și Apărare – Scutul de Est”, pentru implementarea căruia guvernul a alocat 10 miliarde de zloți (peste 2,3 miliarde euro), pentru perioada 2024. -2028.

„Guvernul intenționează să creeze o infrastructură de apărare cuprinzătoare pe flancul estic al NATO, care se va confrunta cu amenințările din Belarus și Rusia”, a spus Biroul Primului Ministru polonez.

Construit  la granițele Poloniei cu Rusia și Belarus, pe o distanță totală de aproximativ 800 km, proiectul ”Scutul Estic” va dispune de:

  • diferite tipuri de structuri fortificate, bariere fizice, tranșee anti-tanc, sisteme moderne de monitorizare aeriană și terestră,

  • obstacole naturale de teren de teren în zone cheie de graniță, inclusiv zone ce pot fi inundate controlat;

  • infrastructură militară, incluzând aici: baze de comunicații, tehnologie avansată de război electronic și anti-dronă.

Scutul Estic se remarcă prin integrarea sofisticată a tehnologiilor moderne.  Astfel, planul include construirea de sisteme de detectare a amenințărilor, precum și  hub-uri logistice, depozite sau desfășurarea de sisteme anti-drone.

Deși nu are amploarea sau gradul de militarizare specific liniei Maginot sau a Zidului Atlantic, construit de Germania nazistă în timpul războiului, Scutul Estic este cel mai complex sistem defensiv realizat în Europa ultimelor decenii.

 

Balticii vor construi și ei

Măsuri de contramobilitate la granița Lituaniei cu Rusia, la Panemune. / Foto: Ministerul lituanian al apărării

Spre exemplu, Lituania a blocat frontiera Panemune cu exclava rusă Kaliningrad.

Statele baltice se pregătesc pentru un posibil conflict cu Rusia. Estonia, Letonia și Lituania au convenit în ianuarie a acestui an să creeze o linie de apărare interconectată reciproc la granițele de est.

„Construirea unor instalații de apărare este un proiect atent gândit, a cărui necesitate se bazează pe situația actuală de securitate”, a declarat ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, la o conferință de presă comună cu omologii săi letoni și lituanieni în ianuarie.

„Războiul Rusiei în Ucraina a arătat că, pe lângă echipamente, muniție și resurse umane, sunt necesare și instalații de apărare fizică la graniță”, a adăugat Pevkur, potrivit unui comunicat de presă al ministerului.

Ziarul estonian Postimees a raportat că doar Estonia va construi până la 600 de buncăre din beton pentru aproximativ 60 de milioane de euro . Buncărele vor fi construite pentru a rezista la lovituri directe ale unui proiectil de calibru 152 mm. Construcția ar trebui să înceapă anul viitor.

Citește și: Balticii nu cred în povești rusești: Lituania instalează dinți de dragon la granița cu Rusia, o lecție la care România ar trebui să fie atentă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel