Scutul anti-balistic al SUA din România de la Deveselu poate intercepta rachete Iskander rusești, dar e suficient? „Descurajarea nucleară se face cu arme nucleare”

Sistemul THAAD, adus în România la Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy
Sistemul THAAD, adus în România la Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy

Amenințarea nucleară la care apelează Rusia, stat care a coborât periculos de mult pragul utilizării armamentului nuclear, nu poate fi combătută decât cu aceeași monedă, armele nucleare.

O spune Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă, analist politico-militar, expert pe spațiul fost sovietic și fost atașat militar al României la Chișinău.

Într-o intervenție la postul de televiziune Digi 24, Sandu Valentin Mateiu arată că descurajarea nucleară se face tot cu armament nuclear. Subiectul a fost abordat în contextul tensiunilor dintre Rusia și NATO și a amenințărilor tot mai dese privind utilizarea armelor nucleare.

 

Scutul de la Deveselu poate intercepta rachete Iskander rusești, dar suficient? Sandu Valentin Mateiu explică: Descurajarea nucleară se face cu arme nucleare

 

3. Sistem Isk... (whatsapp-image-2023-02-28-at-14-29-39_54750200.jpeg)

Sistem Iskander / Foto: ministerul rus al apărării

Amintim că recent președintele ruse Vladimir Putin a precizat că din punct de vedere tehnico-militar Rusia e pregătită de un război nuclear împotriva Occidentului. Serviciile de informații americane au mai anunțat că în 2022 când Rusia se afla în mare dificultate pe front Moscova a fost la un pas de a apela la o bombă nucleară tactică.

„Orice capitală occidentală e în pericol în situația în care NATO și Rusia ar ajunge într-un conflict armat. Rusia a coborât pragul nuclear foarte jos și tocmai din acest motiv în orice abordare există fraza „război cu Rusia nu se face”. În sensul în care avem combatanți cu arsenal nuclear. E firesc ca ultimul element să fie descurajarea nucleară, dar Rusia transmite și s-a și aflat din documente că a coborât pragul la care apelează la armamentul nuclear din ce în ce mai jos. Iar asta da, este un element de îngrijorare”, a precizat Sandu Valentin Mateiu.

Întrebat direct dacă scudul de la deveselu poate apăra România de un atac nuclear, expertul a punctat:  Descurajarea nucleară a unei puteri nucleare așa cum e Rusia se face cu armamentul nuclear al celeilalte puteri.

„Scutul de la Deveselu are un segment în apărarea anti-balistică și cred că în clipa de față are capacitatea de a intercepta rachetele intercontinentale și balistice, să spunem Iskander sau o rachetă cu rază mai mare de acțiune”, a mai arătat acesta.

2. Foto: Sist... (deveselu_romania_17856900.jpg)

Foto: Sistemul american anti-balistic Aegis Ashore, instalat în Baza de la Deveselu, România

Scutul anti-balistic de la Deveselu e însă pur defensiv, el fiind de multe ori în atenția propagandei ruse. Vladimir Putin a afirmat cu puțin timp înainte de invadarea Ucrainei că în România există lansatoare de tip MK-41 pe care pot fi instalate rachete Tomahawk ce pot lovi adânc în teritoriul rus. 

El a făcut referire la scutul american de la Deveselu.

Asemenea acuze au fost făcute de-a lungul timpului de mai mulți oficiali ruși, inclusiv Serghei Lavrov, ministrul de Externe de la Moscova.

Subliniem că nu există nicio dovadă că lansatoarele MK-41 de la Deveselu pot utiliza rachete de croazieră Tomahawk, lansatoarele fiind configurate strict pentru utilizarea rachetelor interceptoare SM-3.

 

Rușii nu vor ezita să lovească trupele aliate dacă acestea vor fi dislocate în Ucraina, fie și doar pentru pregătirea ucrainenilor

 

4. -imagine fara descriere- (armata-ucraina11_34775800.jpg)

În ceea ce privește o posibilă coliziune între Alianța Nord-Atlantică și Federația Rusă în Ucraina, mai ales în contextul în care președintele francez Emmanuel Macron a tatonat terenul unei posibile viitoare dislocări de trupe în Ucraina, inițiativă care nu a fost bine primită în sânul NATO, Sandu Valentin Mateiu crede că rușii vor lovi trupele străine chiar dacă acestea nu sunt dislocate pentru a lupta.

„Elementul esențial ar fi cel în care vor fi dislocate în Ucraina trupe franceze sau a unui alt stat. Chiar și într-o poziție de pregătire a trupelor ucrainene, nu de luptă. Eventual dislocate la frontiera cu Belarus pentru a pregăti trupe ucrainene. În acest fel și ucrainenii vor putea lua de acolo trupe și le pot trimite pe front.

Dar într-un asemenea scenariu apare întrebarea dacă rușii vor lovi sau nu aceste trupe? Americanii când loveau Vietnamul de Nord aveam grijă să nu lovească navele rusești. Eu cred că Rusia însă va lovi chiar și trupe străine care nu sunt trimise în Ucraina să lupte”, a explicat fostul atașat militar.

CITEȘTE ȘI: Flancul, apărat din România până în Polonia. Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore, similar cu cel de la Deveselu, devine operațional

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel