Dacă Ucraina va avea 120 de avioane F-16, acest lucru îi va oferi " o serie de avantaje strategice serioase". Această opinie, într-un interviu în exclusivitate pentru cotidianul ucrainean Obozrevatel, a fost exprimată de șeful Serviciului de Informații Externe al Ucrainei în perioada 2005-2010, generalul de armată Mikola Malomuzh.
,,Dacă vom primi două escadrile de avioane F-16, adică 24 de aparate, situația se va îmbunătăți, dar numai la nivel tactic. Vom fi în măsură să doborâm rachete suplimentare", a explicat el.
În același timp, Malomuzh a subliniat: "Totuși, un număr atât de mare de avioane F-16 nu ne va putea garanta că vom putea doborî toate rachetele. Pentru a obține un scut aerian unitar, avem nevoie de aproximativ 60-70 de F-16".
"Dacă vorbim despre perspective strategice serioase, avem nevoie de 120 de avioane. Acest lucru va garanta 100% lovituri asupra tuturor facilităților militare rusești", a mai spus generalul. "Acest lucru ne va da posibilitatea de a doborî rachete inamice, avioane, nave purtătoare de rachete pe mare", a asigurat el.
În acest context, generalul a precizat că avioanele de luptă F-16 vor fi folosite în primul rând pentru a distruge facilitățile militare ale Rusiei, țara agresoare, situate pe teritoriile ocupate temporar. "Aliații au pus condiția de a nu lovi teritoriul rusesc", a explicat Malomuzh.
"Astfel, în ceea ce privește aviația, factorul decisiv este numărul de avioane și de piloți instruiți", a conchis el.
NATO evaluează pozitiv pregătirile pentru desfășurarea F-16 în Ucraina
Ulterior, în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului Ucraina-NATO, statele aliate au oferit o evaluare pozitivă în ceea ce privește pregătirile pentru desfășurarea avioanelor de luptă F-16 în Ucraina. Nataliia Halibarenko, șefa misiunii ucrainene la NATO, a comunicat aceste informații în cadrul unei sesiuni de informare online cu presa ucraineană, după cum a relatat agenția Ukrinform la 10 ianuarie.
Piloții ucraineni urmează cursuri de pregătire pentru avioanele de vânătoare F-16 atât în SUA, cât și în UE, în timp ce pregătirile pentru sosirea avioanelor F-16 în 2024 includ pregătirea aerodromurilor din Ucraina. Înzestrată cu avioane F-16 de fabricație americană, Ucraina aspiră să obțină superioritate aeriană față de forțele aeriene rusești.
,,Între țările participante la Coaliția F-16, a existat o discuție despre punctul în care ne aflăm astăzi. Practic, totul decurge conform programului. Continuă instruirea și pregătirea piloților, a personalului responsabil cu mentenanța, cursurile de limbă și pregătirea infrastructurii, adică au fost făcute aprecieri pozitive în acest sens", a declarat diplomatul.
Ea a subliniat importanța politică a actualei reuniuni a Consiliului Ucraina-NATO, menționând discuțiile viitoare privind asistența financiară în cadrul reuniunii Consiliului European din 1 februarie și reuniunea ministerială NATO privind apărarea de la jumătatea lunii februarie, cu reuniunea asociată a Grupului de contact pentru apărare din Ucraina, cunoscută sub numele de Reuniunea în format Ramstein.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News