Scut rachetă Deveselu. MApN, asigurări în privința caracterului exclusiv defensiv

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Foto: Sistemul american antibalistic Aegis Ashore, instalat în Baza de la Deveselu, România
Foto: Sistemul american antibalistic Aegis Ashore, instalat în Baza de la Deveselu, România

Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale (MApN) Mircea Duşa a avut miercuri, la sediul MApN, o întrevedere cu o delegaţie a Dietei Japoniei. În acest context diplomatul român a subliniat caracterul exclusiv defensiv al Componentei sistemului de apărare antibalistică de la Deveselu.

"Secretarul de stat Mircea Duşa a evidenţiat, în cadrul întâlnirii, caracterul exclusiv defensiv al Componentei sistemului de apărare antibalistică de la Deveselu, precum şi faptul că aceasta reprezintă o garanţie de securitate la ameninţările din regiune, fiind în acelaşi timp şi o capabilitate esenţială a NATO pentru postura de apărare şi descurajare", informează un comunicat al MApN.

De asemenea, a fost abordată situaţia de securitate internaţională, cu accent pe regiunile de interes pentru ambele ţări, şi au fost evidenţiate modalităţile de cooperare atât în plan bilateral, cât şi în formatele de cooperare Japonia-NATO şi Japonia-UE.

Cooperarea cu Japonia și Summitul UE-Japonia

Mircea Duşa a apreciat cooperarea Japoniei cu Alianţa Nord-Atlantică în domenii precum sprijinul păcii, gestionarea crizelor, apărarea cibernetică sau lupta împotriva terorismului şi, în mod deosebit, contribuţia acesteia la Fondurile NATO de Asistenţă.

Secretarul de stat în MApN a salutat semnarea, cu ocazia Summitului UE-Japonia din 17 iulie, a acordului de Parteneriat Strategic între Uniunea Europeană şi Japonia, care va permite consolidarea cooperării în domeniul securităţii şi apărării.

România, implicare activă

El a menţionat şi implicarea activă a României în promovarea securităţii şi stabilităţii, precum şi investiţiile în domeniul apărării aflate în derulare la nivelul Armatei României, în contextul acordului politic de alocare şi menţinere a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare.

"Ambele părţi au apreciat importanţa dialogului politico-militar în actualul context de securitate şi menţinerea unui nivel constant al acestuia, în sprijinul eforturilor pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii internaţionale", se mai arată în comunicat.

Întrevederea a avut loc în marja vizitei de documentare pe care parlamentarii japonezi o desfăşoară în România, unul dintre obiectivele acesteia fiind vizitarea facilităţii de la Deveselu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel