Militarii români atrag atenția asupra faptului Armata este umilită iar nesoluționarea acestei situații confirmă ceea ce președintele a afirmat despre România - că e un stat eșuat.
Scrisoare atrage atenția că umilirea armatei și stigmatizarea ei, sunt acțiuni de care se bucură tacit Federația Rusă.
În acest sens, cadrele militare reiterează că pensiile militare NU sunt pensii speciale iar „personalul militar plătește cota contribuției individuale de asigurări sociale în același procent ca și civilii, conform Legii 227/2017 privind Codul fiscal”. Asta cu toate că militarii sunt supuși la nenumărate privațiuni.
Nesoluționarea umilinței la care a supusă Armata confirmă că România e un stat eșuat
„Nesoluționarea problemei poate accentua ceea ce ați afirmat Dumneavoastră că este țara noastră acum - un stat eșuat”, se arată în textul scrisorii consultată de DefenseRomania.
„Sunt atacate perfid demnitatea și drepturile celor 73.000 de militari activi, dar și ale camarazilor lor aflați în rezervă, respectiv ale 150.000 de pensionari (din MApN, MAI, SRI, SIE, STS, SPP, ANP)”, precizează scrisoarea, care amintește că, împreună cu familiile, întreaga masă reprezintă aproape 1 milion de cetățeni.
„Scopul declarat este diminuarea pensiilor militare, drepturilor obținute în deplină legalitate și pe baza unui puternic suport istoric, contemporan cu făurirea României Moderne, reprezintă pentru noi un puternic semnal de alarmă. În calitatea Dumneavoastră de comandant constituțional al Forțelor Armate Române aveți puterea, dreptul și obligația de a apăra instituția militară națională, profesioniștii cu cariere militare neavând salarii ca omologii lor din alte state membre ale NATO, după cum pensionarii militari au venituri mai mici decât acelea ale similarilor din țările componente ale Alianței Nord- Atlantice”.
Militarii plătesc cota contribuției
Militarii denunță „încadrarea aiuritoare, aberantă, a pensiilor militare de serviciu în categoria pensiilor speciale” și amintesc că „personalul militar plătește cota contribuției individuale de asigurări sociale în același procent ca și civilii, conform Legii 227/2017 privind Codul fiscal. Pentru militari fondurile sunt virate la bugetul de stat, iar la civili acestea sunt virate către bugetul asigurărilor sociale”.
Scrisoarea admite că exisă diferențe mari de pensii având în vedere trecerea în rezervă a militarilor pe mai multe legi, dar amintește că, până la vârsta de 63 de ani, cadrele militare în rezervă fac parte din rezerva operațională și rămân în datorie, putând fi mobilizați pe timpul stării de urgență, de asediu, al mobilizării sau al stării de război.
Rusia se bucură de campania de denigrare a Armatei române
„Rezultatele obținute până în prezent de acest tip de campanie antinațională contra forțelor armate, de care se bucură tacit Moscova, este derulată din lipsă de idei și soluții reformatoare a unei părți a politicienilor și prin forme ale războiului informațional de către inamici ai națiunii și ai Alianței din care facem parte”, mai precizează semnatarii în demersul lor către președintele Iohannis.
Scrisoarea amintește efecte precum hemoragia nemaiîntâlnită prin plecări din sistemul militar, afectarea tuturor structurilor de comandă și control, decuplarea forțelor active de cele de rezervă, descurajarea cadrelor active, neîncrederea în stabilitatea și credibilitatea legislației române și generarea îndoielii în rândul militarilor și al societății civile.
„Problema este că acum, pe timpul mandatului Dumneavoastră de Președinte al României, de Comandant Suprem al Forțelor Armate și Președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, armata țării este umilită în mod public, repetat și fără temei legal și real.
Toți cei care au depus Jurământul Militar, cu mâna pe Tricolor, au acceptat de bună voie să renunțe la drepturi și libertăți fundamentale în schimbul recunoștinței societății, a protecției legii și care, punându-se exclusiv în subordinea voinței poporului, au jurat să nu-și precupețească sângele sau viața, pentru garantarea suveranității, independenței, unității naționale, integrității teritoriale a țării și a democrației constituționale, cea a ultimelor trei decenii.
În temeiul responsabilităților constituționale, sunteți cea mai îndreptățită autoritate să solicitați în mod democrat, încetarea acestei campanii defăimătoare la adresa militarilor țării, care și-au asumat greutăți și privațiuni radicale diferite de cele ale altor categorii sociale, îndeplinindu-și misiunile chiar cu prețul vieții”, se arată în finalul documentului oficial.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News