Oficiali din ambele guverne, australian şi american, au purtat discuţii la sfârşitul săptămânii trecute la Sydney care s-au încheiat cu o declaraţie comună în care cei doi aliaţi au promis să-şi consolideze opoziţia faţă de activităţile chineze în Asia-Pacific deoarece sunt din ce în ce mai preocupaţi în legătură cu extinderea influenţei Chinei în regiune.
În cadrul discuţiilor, ministrul american al Apărării, Mark Esper şi-a exprimat speranţa că va desfăşura rachete în regiunea Asia-Pacific în lunile următoare după retragerea Washingtonului din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), săptămâna trecută.
Declaraţiile făcute de responsabilul american au determinat unele speculaţii potrivit cărora Australia a primit cereri să găzduiască rachetele, dar Morrison a negat orice solicitare şi a precizat că Australia va refuza dacă va primi vreo cerere în acest sens.
O creştere recentă a tensiunilor dintre Washington şi Beijing, atât asupra comerţului cât şi a drepturilor de navigaţie în Marea Chinei de Sud şi în Strâmtoarea Taiwanului, a pus Canberra într-o situaţie delicată, întrucât Statele Unite sunt cel mai mare aliat al său, în timp ce China este cea mai mare piaţă de export pentru Australia.
China a descris săptămâna trecută eforturile australienilor de a îmbunătăţi relaţiile bilaterale drept ''nesatisfăcătoare''.
Australia se teme că Beijingul foloseşte ajutorul extern pentru a-şi asigura o influenţă mai mare asupra ţărilor mici din Pacific care controlează zone vaste de ocean bogate în resurse.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News