Mii de femei ale minorităţii yazidi din Irak au fost răpite, ucise sau utilizate ca sclave sexuale de către gruparea teroristă Statul Islamic, când aceasta cucerise o treime din ţară în vara anului 2014, în special fieful istoric al comunităţii yazidi din munţii Sinjar, în nord-vest.
Răpită la 3 august 2014, Ashwaq Haji a reuşit la 22 octombrie în acelaşi an să fugă din casa unui jihadist irakian, care îşi spunea Abu Houmam.
Acest bărbat o cumpărase "pentru o 100 de dolari", relatează ea pentru AFP, în cursul unei vizite la sanctuarul yazidi din Lalish, la 60 km de oraşul Mosul, în nordul Irakului.
Mama şi fratele mai mic al fetei au fost de asemenea captivi o vreme, dar în 2015 toţi trei s-au instalat la Schwabisch Gmund, un orăşel situat la 50 km de Stuttgart, în cadrul unui program al guvernului german pentru refugiaţii irakieni. Tatăl, Haji Hamis, 53 de ani, a rămas în Irak.
La Schwabisch Gmund, Ashwaq spune că urma cursuri de limbă germană şi că voia să-şi găsească un loc de muncă.
În 21 februarie 2018, ea spune că l-a văzut într-un supermarket pe călăul său, care coborâse dintr-o maşină şi o strigase după nume, adresându-i-se la început în germană.
"El mi-a spus că este Abu Houman, eu i-am răspuns că nu-l cunosc şi atunci a început să-mi vorbească în arabă", afirmă tânăra fată îmbrăcată în negru, în semn de doliu pentru cei cinci fraţi şi sora daţi dispăruţi după răpirea lor de către jihadişti.
"El mi-a spus:'Nu mă minţi, ştiu foarte bine că tu eşti Ashwaq şi că trăieşti în Germania cu mama ta şi fratele tău'. Mi-a dat chiar adresa şi alte detalii despre viaţa noastră" în Germania, adaugă ea.
Atunci tânăra a contactat poliţia locală. "Ei mi-au răspuns că este un refugiat ca şi mine în Germania şi mi-au dat un număr de telefon pentru a-i apela dacă vreodată se va lega de mine", a continuat ea.
Poliţia judiciară din Baden-Wurttemberg a indicat recent pe Twitter că a "deschis o anchetă în 13 martie 2018", adăugând totuşi că ancheta nu poate "continua pentru moment, martorul -Ashwaq - nefiind de întâlnit pentru a răspunde întrebărilor".
Parchetul federal "a abordat cazul", confirmă pentru AFP un purtător de cuvânt. "Dar până în prezent, cu privire la elemente ale probelor disponibile, noi nu l-am putut identifica, cu certitudinea necesară, pe presupusul autor".
Anchete ale Parchetului german
Parchetul german a deschis numeroase anchete pentru terorism, crime împotriva umanităţii sau crime de război împotriva refugiaţilor sau solicitanţilor de azil suspectaţi că ar fi implicaţi în abuzuri comise de grupări jihadiste în Irak, în Siria sau în Afganistan.
Ashwaq a declarat pentru AFP că a vizionat împreună cu poliţia germană imagini ale camerelor de supraveghere din supermarketul unde a avut loc întâlnirea şi spune că este pregătită să comunice coordonatele sale, dar că ea nu se va mai întoarce în Germania.
De teama că se va reîntâlni cu călăul său, ea a părăsit Germania la sfârşitul lunii martie, împreună cu mama şi fratele său, revenind în nordul Irakului, unde spune că trăieşte în continuare cu teamă pentru că Abu Houmam are familia la Bagdad.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News