Taurus, capitol închis. Scholz: Cât timp voi fi cancelar, nu vom livra astfel de rachete în Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Racheta Taurus, integrată pe Eurofighter Typhoon / Sursa foto: mbda-systems
Racheta Taurus, integrată pe Eurofighter Typhoon / Sursa foto: mbda-systems

Cancelarul german Olaf Scholz a asigurat că atâta timp cât va fi șeful guvernului federal, țara sa nu va furniza Ucrainei nicio rachetă cu rază lungă de acțiune. 

Scholz a făcut declarația la o întâlnire de sâmbătă cu cetățenii din Niedergörsdorf din landul Brandenburg. „Deși mulți mă împing să fac acest lucru, nu voi furniza (Ucrainei) nicio rachetă de croazieră Taurus care ar ajunge la Moscova”, a subliniat Scholz în fața celor 200 de participanți la o întâlnire desfășurată cu o zi înainte de alegerile regionale de duminică din Brandenburg.

Scholz insistă asupra acestei poziții, în ciuda faptului că Marea Britanie, Franța și SUA au livrat deja la Kiev astfel de arme.

„Pot să vă asigur acum și în acest moment că voi susține această poziție”, a adăugat cancelarul social-democrat (SPD), care va rămâne în funcție cel puțin până în toamna anului viitor, când Germania vor organiza alegeri parlamentare. Scholz caută un nou mandat de cancelar.

Potrivit cancelarului, este necesar să se înceapă să se caute o modalitate de a realiza pacea în Ucraina. „A sosit momentul să explorăm care sunt opțiunile”, a spus Scholz în continuare.

În acest context, cancelarul a respins pozițiile de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) și ale Alianței de stânga BSW, care susțin că negocierile de pace sunt o alternativă la actualul sprijin pentru Ucraina. „Este naiv să credem asta”, a declarat Scholz.

AfD este favorită la alegerile din Brandenburg și, potrivit sondajului, BSW este sigur că va intra în Parlamentul de land.

Sâmbătă, ministrul de externe Annalena Baerbock, de la partidul Verzilor, a vorbit cu alegătorii din Brandenburg. La Potsdam, ea a asigurat că Germania va sprijini Ucraina atâta timp cât „acest război terorist va continua”.

„Altfel ar însemna sfârșitul Ucrainei. Războiul se poate termina doar atunci când (președintele rus Vladimir) Putin își retrage trupele”, a subliniat Baerbock, potrivit ziarului Bild.

Ucrainenii au cerut oficial Berlinului taurul în luna mai trecută. Rachetele au o rază de acțiune de până la 500 de kilometri și, prin urmare, ar putea atinge ținte din Moscova de pe teritoriul ucrainean.

Rachetele Taurus KEPD 350 sunt capabile să distrugă eficient chiar și obiectivele puternic fortificate, cum ar fi buncărele armatei sau depozitele. Bundeswehr are la dispoziție aproximativ 600 dintre aceste rachete, dar unele dintre ele ar trebui reparate înainte de a putea fi desfășurate.

Racheta încorporează tehnologie stealth și are o rază oficială de acțiune de peste 500 km. Poate opera la Mach 0,95 și este integrat de avioanele PA-200 Tornado IDS , Eurofighter Typhoon EF-2000, JAS-39C Gripen , EF-18A+ Hornet și F-15K.

Focosul rachetei, cu două trepte, de 480 de kilograme, este numit MEPHISTO și este adaptat pentru ținte fortificate cum ar fi buncărele. Racheta cântărește aproximativ 1.400 kg  și are un diametru maxim al corpului de 1 metru. Se află în dotarea armatelor Germaniei, Spaniei și Coreei de Sud.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel