Polonia a cerut astfel acordul Germaniei pentru a transfera aceste avioane Ucrainei.
De precizat că nu e vorba de avioanele sovietice pe care Polonia le deținea și pe care le-a transferat, ci e vorba de avioane care erau în dotarea RDG.
Amintim că săptămâna trecută, în timpul întâlnirii de la Varșovia dintre președinții Ucrainei și Poloniei, Volodimir Zelenski și Andrzej Duda, a fost anunțat numărul de avioane de vânătoare MiG-29 care sunt deja transferate de Varşovia către Forțele Aeriene Ucrainene.
Nu știm dacă în cele 14 sunt calculate și cele care au fost în dotarea RDG, însă e puțin probabil.
Răspunsul Germaniei a venit prompt și e „da”. Schimbarea la față a Berlinului după februarie 2022 - invadarea Ucrainei de către Rusia
Potrivit publicației germane Suddeutsche Zeitung, care citează surse proprii din guvernul federal, Berlinul urmează să își dea imediat acordul pentru transferul MiG-29 în Ucraina.
Ministrul Apărării de la Berlin a comentat în mod oficial cererea și a precizat că în cursul acestei zile Berlinul va lua o decizie care va fi ulterior anunțată.
„Guvernul german va decide dacă va da acceptul Poloniei pentru a furniza Ucrainei avioane MiG-29 sovietice care au fost în dotarea RDG”, a declarat Boris Pistorius, ministrul Apărării din Germania, citat de agenția DPA.
În cazul în care informațiile presei germane se confirmă și Germania își dă acordul atât de rapid, se poate observa din nou o dovadă a schimbării radicale a politicii germane în ultimul an.
Vehicule de transport ale infanteriei de tip „Marder”, donate de Germania Ucrainei
Berlinul a reușit să facă o schimbare majoră, de la dependența totală de gazul rusesc și cel puțin scepticism privind ajutorul acordat Ucrainei, la a se transforma în unul din principalii actori europeni în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei și a se rupe brusc și total de gazul rusesc.
Dacă la 24 februarie 2022 Germania vorbea de transferul către Ucraina a unor căști militare ca sprijin în fața invaziei ruse, la mai bine de un an distanță Berlinul a transferat blindate de luptă, sisteme antiaeriene de ultimă generație IRIS-T, sau tancuri germane Leopard, lucru care părea un scenariu SF înainte de invadarea Ucrainei, când Germania nu a refuzat să își pericliteze parteneriatul economic cu Rusia nici după anexarea ilegală a Crimeei în 2014.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News