Ministerul rus al Apărării a publicat, în special în ultima lună, o serie de imagini cu distrugerea echipamentelor ucrainene cu ajutorul dronelor kamikaze, care sunt capabile să atace o țintă blindată cu o lovitură directă. Videoclipurile difuzate de departamentul militar rus au arătat întrebuințarea așa-numitelor “muniții rătăcitoare” de tip Lancet împotriva unor vehicule blindate și armamente aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv a celor furnizate de statele membre NATO.
De asemenea, pe 20 octombrie, corporația de stat Rostec a distribuit un material video pe rețelele de socializare cu utilizarea dronelor kamikaze de tip Kub de către trupele ruse. Potrivit președintelui concernului Kalashnikov, Alan Lushnikov, Forțele Armate ale Federației Ruse au început să întrebuințeze în mod activ în timpul conflictului din Ucraina dronele produse de ZALA Aero (parte a concernului).
Pe acest fond, pe 14 octombrie, a devenit cunoscut faptul că reprezentanții Forțelor Terestre americane s-au adresat companiilor de apărare pentru căutarea unor soluții de respingere a atacurilor cu drone kamikaze. După cum a relatat săptămânalul american Defense News, în timpul conflictului din Ucraina, ambele părți au folosit deja câteva mii de astfel de muniții.
De ce sunt din ce în ce mai folosite dronele de atac?
Potrivit lui Fedutinov, în ultimele săptămâni, unitățile Forțelor Armate ale Federației Ruse, care participă la operațiunea militară specială din Ucraina, au crescut cu adevărat intensitatea și eficiența utilizării munițiilor rătăcitoare. Cu ajutorul acestora, au fost lovite elemente ale infrastructurii de importanță critică a adversarului, dar și obiective militare individuale, inclusiv depozite de muniții, sau instalații de artilerie, vehicule blindate și antene ale unor stații radar.
“Se poate spune că a existat un anumit tip de revelație în legătură cu armele interne de acest tip, iar acum, deși cu întârziere, începem să recuperăm ceea ce s-a pierdut, folosind proprietățile pozitive ale acestor sisteme”, a declarat expertul, menționând faptul că anterior era considerată mai optimă o combinație între mijloacele de cercetare fără pilot și cele de atac la sol.
“Practica a demonstrat faptul că folosirea munițiilor rătăcitoare este justificată în anumite cazuri”, a declarat interlocutorul agenției Tass. Potrivit lui Fedutinov, dronele de atac fac posibilă reducerea la minimum a duratei lanțului “descoperire-distrugere”, care poate conține verigi slabe. În general, utilizarea unor astfel de drone crește eficacitatea operațiunilor de luptă.
“Războiul modern este unul foarte dinamic. Artileria și alte mijloace de lovire își schimbă adesea pozițiile, iar relevanța informațiilor de cercetare într-o astfel de situație este extrem de scurtă”, a explicat expertul.
Despre dronele Lancet și Kub
Drona kamikaze Lancet este produsă de compania ZALA Aero. Aceasta folosește mai multe tipuri de sisteme de dirijare: după coordonate, optice și electronice. Dispozitivul are un canal de comunicații tv, care transmite imaginea țintei, ceea ce îi permite operatorului să confirme succesul loviturii. Complexul este capabil să distrugă ținte pe o rază de până la 40 de kilometri. Greutatea maximă la decolare este de 12 kilograme.
Drona Kub a fost dezvoltată, de asemenea, de ZALA Aero. Aceasta are un focos cu o greutate de 3 kilograme. Durata maximă a zborului este de 30 de minute, iar viteza de 130 kilometri pe oră. Drona a trecut cu succes testele de stat în noiembrie 2021. Începând din 2022 au fost planificate livrările în serie către Forțele Armate ale Federației Ruse.
Niciun cuvânt despre dronele iraniene
Expertul militar rus nu a făcut nicio referire la întrebuințarea de către trupele ruse din Ucraina a dronelor kamikaze de producție iraniană. În mod cert, dronele Geran-2 (Shahed-136) au fost vedetele ultimelor săptămâni în războiul din Ucraina. Cu ajutorul acestora, militarii ruși au lovit obiective importante ale infrastructurii energetice de pe tot teritoriul ucrainean.
În ultimul timp, trupele ruse au început să folosească noi drone kamikaze de producție iraniană, denumite Geran-1 (Shahed-131). Fragmente dintr-o dronă de acest tip au fost găsite, pentru prima dată joi, 13 octombrie, în districtul Buchansky din Regiunea Kiev.
Potrivit serviciilor de informații ucrainene, Rusia ar fi cumpărat din Iran aproximativ 2.400 de drone de atac. Cu toate acestea, nici Teheranul și nici Moscova nu confirmă tranzacția.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News