Schimbare de gardă la Kogălniceanu: Divizia 82 Aeropurtată a SUA a preluat comanda. România pregătește investiții majore în infrastructura Bazei 57 Aeriană

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Divizia 82 Airborne / Foto: Sg. maj. Narcisa Maria Tuță, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu
Divizia 82 Airborne / Foto: Sg. maj. Narcisa Maria Tuță, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu

De la începerea invaziei ruse din Ucraina, Statele Unite au ajuns la cea de-a treia rotație de 9 luni în România. După legendara Divizie 101 Aeropurtată și Divizia a 10-a de munte, a venit rândul la fel de cunoscutei Divizii  82 Aeropurtată, unitate care a luptat în Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și în Irak, atât în operațiunea Furtună în Deșert din 1990, cât și în războiul din Irak de după 2003. 

Începând cu această lună, Divizia 82 Aeropurtată a preluat comanda operațiunilor armatei SUA pe flancul de sud-est al NATO, unde parașutiștii vor colabora cu alte forțe de rotație trimise pentru a descuraja o potențială agresiune rusă în regiunea Mării Negre.

Parașutiștii din cadrul Divizia 82 Airborne au înlocuit, din 15 decembrie, Divizia a 10-a de munte, care în ultimele nouă luni a supravegheat mișcările de trupe care se întind din România până în Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

Mișcările arată importanța pe care o dă Pentagonul flancului estic al NATO, măsuri care s-au văzut îndeosebi după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Transferul autorității de comandă a avut loc la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, care servește ca principal hub al armatei în regiune, condusă de un general al Armatei SUA, generalul-major Pat Work.

 

Investiții importante la Mihail Kogălniceanu

Avion de luptă Eurofighter Typhoon german, în România la Mihail Kogălniceanu. Photo credit: Comandantul Contingentului eAPS via Ambasada Germaniei în România

Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu a devenit un punct important pentru prezența militară a SUA și NATO în flancul estic. 

Surse din cadrul MApN au confirmat că, în următorii 10 ani, România intenționează să investească în infrastructura de la Mihail Kogălniceanu aproximativ 2,5 miliarde de lei. 

Astfel, în următoarele 9 luni, elemente din cadrul Diviziei 82 Aeropurtată de la Kogălniceanu vor constitui forța operativă principală a Armatei Statelor Unite din flancul sud-estic al NATO.

Generalul Pat Work va avea sub comanda sa echipa de luptă a Brigăzii a 3-a de infanterie din Divizia 101 Aeropurtată. Cei 3.400 de militari ai Brigăzii a 3-a infanterie au fost dislocați în regiune în această toamnă, notează publicația Stars and Stripes.

„Prezența unităților de rotație în regiunea Mării Negre demonstrează angajamentul Departamentului de Apărare al SUA față de NATO pentru apărarea colectivă și securitatea regională”, a arată un comunicat al Diviziei 82 Aeropurtată.

Militarii vor participa la o serie de exerciții multinaționale în regiunea Mării Negre în timpul desfășurării lor în regiune, se mai arată în comunicat.

Generalul-major Pat Work (stânga), alături de generalul-major Gregory Anderson

Sosirea Diviziei 82 Aeropurtată echivalează cu o înlocuire a unității unu-la-unu, mai degrabă decât o schimbare a poziției actuale a forței Comandamentului European al SUA de aproximativ 100.000 de militari care desfășoară în prezent misiuni pe continent.

Generalul-major Gregory Anderson, comandantul Diviziei 10 Munte, a declarat că Divizia a 82-a aeropurtată va fi responsabilă pentru continuarea planurilor cu aliații atunci când vine vorba de „antrenamente și formațiuni de arme combinate mai complexe”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel