Schimb între mediul militar și cel civil. Militarii români, angrenați într-un amplu program pentru combaterea dezinformării

A patra etapă a proiectului ”Investments in a Safer Future”, organizat de consorțiul format din New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, s-a desfășurat cu succes în Timișoara în 11 decembrie.

Proiectul a fost selectat de Divizia de Diplomație Publică a NATO în cadrul apelului de proiecte intitulat “Increasing Societal Resilience: Innovative Ways to Counter Disinformation and Hostile Information Activities” și reunește tineri cadeți de la Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu și studenți de la mai multe facultăți din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Proiectul s-a desfășurat într-un cadru non-formal, cu mai multe activități ce au ca scop sporirea rezilienței tinerilor în fața campaniilor de dezinformare. Activitățile din cadrul inițiativei presupun evaluarea atât a nivelului de cunoștințe privind activitatea NATO, cât și a potențialelor vulnerabilități la campaniile de dezinformare ce vor să submineze încrederea în valorile democratice și coeziunea la nivelul NATO.

Atelierul de lucru facilitat de tinerii cadeți pentru studenții din Timișoara, a avut loc sâmbătă, 11 decembrie, când cadeți din cadrul Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” au susținut o sesiune de training pentru studenți de la Universitatea de Vest din Timișoara, aceasta fiind a patra etapă a proiectului. În primele două etape, au fost aplicate chestionare grupului-țintă din cadrul Universității de Vest din Timișoara, urmate de un focus-grup în care subiectele au fost aprofundate. Mai apoi, în a treia etapă a inițiativei, tinerii studenți militari din Sibiu au fost instruiți să faciliteze un transfer de cunoștințe utile către colegii din Timișoara. 

Cu o curiculă de training dezvoltată în baza strategiei inițiale, a nevoilor identificate în urma etapei de chestionare și din focus-grup, trainerii cadeți de la Academia Forțelor Terestre au învățat alături de tinerii de la Universitatea de Vest din Timișoara informații și și-au însușit instrumente pentru contracararea dezinformării și a știrilor false. Schimbul dintre mediul militar și cel civil a avut loc într-un format neconvențional, prin material teoretic și exerciții interactive deopotrivă.

1. -imagine fara descriere- (1_34690400.jpg)

În cele patru module de training, tinerii au abordat concepte de bază cu privire la Alianța Nord-Atlantică, valorile și principiile ce guvernează NATO, precum și familiarizarea acestora cu o serie de concepte folosite la nivel aliat. Exercițiile interactive menite să dezvolte comportamente responsabile în rândul tinerilor au abordat exemple practice de dezinformare și propagandă ostilă și au facilitat asumarea mai multor instrumente de contracarare a acestor fenomene. 

Studenții au beneficiat de prezentări și exerciții cu privire la istoria NATO și la modul în care valorile Alianței se reflectă în acțiunile NATO. De asemenea, atelierele au contribuit la familiarizarea studenților cu informațiile referitoare la rolul României în NATO și contribuțiile țării noastre la obiectivele de securitate ale Alianței, precum și la principiile ce stau la baza bugetului și misiunilor Armatei României.

2. -imagine fara descriere- (2_56149500.jpg)

Mai mult decât atât, studenții civili și militari au beneficiat de activități care i-au ajutat să dobândească mai multe cunoștințe pentru identificarea și contracararea dezinformării, prin exerciții practice. De asemenea, tinerii au fost încurajați să aplice metodele critice de analiză a informațiilor în vederea identificării și contracarării propagandei, a știrilor false și a manipulării informației.

Ducând conceptele de la teorie la practică, atelierul practic organizat în cadrul proiectului a avut ca scop să contribuie la dezvoltarea aparatului critic al tinerilor, consolidând astfel reziliența acestora la narative ostile derulate în spațiul media și social-media.    

3. -imagine fara descriere- (3_76863600.jpg)

Evenimentul a beneficiat de intervenția dlui. Gl. mr. Iulian Berdilă, Șeful Statului Major al Forțelor Terestre:

Astazi, la Universitatea de Vest din Timișoara, se desfășoară un proiect care vrea să investească într-un viitor mai sigur și să crească reziliența tinerilor la campaniile de dezinformare. Noi, cei din Forțele Terestre, din Armata României, de fiecare dată am spus ”da” unui asemenea demers. În acest proiect avem implicați și studenții din cadrul Academiei Forțelor Terestre, o resursă umană de prezent și de viitor. Ne bucură acest dialog dintre studenții civili și militari, pentru că astfel ei pot contribui la consolidarea unei culturi de securitate care promovează valorile democratice și încrederea în NATO, precum și spiritul de solidaritate și cooperare care caracterizează Alianța Nord-Atlantică.”

4. -imagine fara descriere- (4_97045700.jpg)

 

5. -imagine fara descriere- (5_18517700.jpg)

Este un proiect inedit, care aduce laolaltă tineri din zona unversitară civilă și militară, pentru a putea construi punți de comunicare reale și eficiente, menite să contribuie la contracararea campaniilor de informații false, a afirmat Ileana Rotaru, profesor la Facultatea de Științe Politice, Filosofie si Științe ale Comunicării.

Izel Selim, Director de programe al New Strategy Center, a menționat că tinerii vor putea să identifice și să-și însușească o serie de instrumente utile în viața de zi cu zi și în activitatea profesională. Pe baza rezultatelor acestor sesiuni de formare, ne propunem să construim un ghid de bune practici care ar putea fi folosit și de alte state din NATO.

6. -imagine fara descriere- (6_38673300.jpg)

Prin acest proiect, New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu doresc să contribuie și la instruirea viitorilor lideri din zona civilă și militară prin diseminarea informațiilor privind aportul NATO la sporirea securității României și a întregului Flanc Estic, investițiile în domeniul apărării fiind, de fapt, investiții într-un viitor mai sigur, care să asigure prosperitate și securitate regiunii noastre, a subliniat Isabela Dragomir, profesor la Academia Forțelor Terestre.

7. -imagine fara descriere- (7_73219400.jpg)

Menționăm că activitățile derulate s-au desfășurat în condiții de deplină siguranță pentru participanți, organizatorii luând măsuri precum purtarea obligatorie a măștilor, distanțarea socială, accesul doar a persoanelor vaccinate, precum și testarea rapidă a tuturor participanților.

8. -imagine fara descriere- (8_93201200.jpg)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel