Rusia a eliberat o parte a luptătorilor ucraineni luaţi prizonieri după o luptă prelungită pentru oraşul port Mariupol, din cursul acestui an, a transmis, miercuri, postul public de televiziune Suspline.
Turcia, dar și Arabia Saudită, au avut un rol cheie în înțelegerea dintre ruși și ucraineni.
În noaptea de joi, 22 septembrie, a anunțat că Ucraina a primit 215 apărători capturați de ruși, dintre care 108 erau luptători din Azov, explică publicația NV, care citează canalele de comunicare ale SBU, ministerului de interne și a Biroului Președintelui Ucrainei.
Biroul Președintelui Ucrainei a confirmat că, printre aceștia, se numără 5 comandanți de la Azovstal:
comandantul Azov, Denys Prokopenko ( porecla Radis);
comandantul brigăzii 36 marină, Serhii Volynskyi ( porecla Volyn );
comandant adjunct al Azov, Sviatoslav Palamar ( porecla Kalyna);
comandantul brigăzii 12 a Gărzii Naționale, Denys Șlega;
Comandantul Batalionului 1 Infanterie Marină, Evgheni Bova;
În schimbul celor 215 luptători eliberați, Moscova a primit 55 de prizonieri de război ruși.
200 de apărători au fost dați la schimb cu politicianul ucrainean Viktor Medvedciuk, transmite serviciul de presă al SBU. Încă 5 prizonieri ucraineni au fost schimbați cu 55 de luptători ruși.
De asemenea, Rusia a eliberat 10 străini care au luptat de partea Ucrainei când au fost capturați.
Aproape toți luptătorii ucraineni au revenit acasă, cu excepția celor 5 comandanți de la Azovstal, care au rămas în Turcia, beneficiind de garanții de securitate din partea președintelui Erdogan.
Pe contul de Telegram al fondatorului Batalionului Azov, Andri Bileţki, acesta apare afişând semnul victoriei, cu mesajul "în serviciu", în timp ce îl ţinea pe unul dintre prizonieri. Reuters nu a putut verifica, deocamdată, momentul în care a fost făcută fotgrafia.
Anterior în cursul zilei de miercuri, Arabia Saudită a anunţat că Rusia a eliberat zece prizonieri de război capturaţi în Ucraina, în urma medierii din partea prinţului moştenitor saudit, Mohammed bin Salman. În august, liderul administraţiei separatiste susţinute de Rusia din regiunea estic ucraineană Doneţk a declarat că procesul militarilor Azov capturaţi va avea loc până la sfârşitul verii. În luna mai, după ce au luptat săptămâni întregi din buncărele şi tunelurile de sub combinatul siderurgic din Mariupol, sute de luptători ai batalionului Azov s-au predat forţelor ruse.
Președintele turc, la rândul său, a remarcat că schimbul de prizonieri între Moscova și Kiev a avut loc cu medierea Ankarei și este un pas important spre încheierea războiului.
Rusia confirmă schimbul de prizonieri cu Ucraina, însă nu menţionează nimic despre Viktor Medvedciuk, pe care Kievul l-a predat Moscovei
Comunicatul Ministerului rus al Apărării nu menţionează nimic despre fostul deputat ucrainean Viktor Medveciuk, schimbul de prizonieri fiind descris ca unul "dificil".
Potrivit comunicatului, invadatorii eliberaţi de Ucraina "erau în pericol de moarte în captivitatea părţii ucrainene".
Viktor Medvedciuk
Liderul partidului Platforma Opoziție - Pentru viață, Viktor Medvedciuk, este cetățean ucrainean, cunoscut ca un politician pro-rus. Presa îl numește „finul lui Vladimir Putin” (Putin este nașul fiicei mai mici a lui Medvedciuk). În Ucraina, el a fost acuzat de „înaltă trădare” și „tentativă de jefuire a resurselor naturale din Crimeea” pentru conducerea unei afaceri miniere în Crimeea. Medvedciuk a fost plasat în arest la domiciliu, din care ar fi evadat în primele zile ale invaziei ruse a Ucrainei. Pe 12 aprilie, autoritățile ucrainene au anunțat că Medvedciuk a fost reținut.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News