Hari Bucur-Marcu, expert în politici de apărare și securitate națională, în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania, a subliniat că dacă „oricare alt stat din lumea aceasta ar fi făcut ceea ce face Rusia în Ucraina, comunitatea internațională ar fi intervenit”.
El a dat exemplul masacrelor comise de sârbi în Kosovo, masacrului din Libia ori folosirea armelor chimice împotriva civililor, acțiune la care a apelat regimul sirian al lui Bashar al-Assad.
„Dacă oricare alt stat din lumea aceasta ar fi făcut ceea ce face Rusia în Ucraina, comunitatea internațională ar fi intervenit. Așa cum a intervenit în 2011 în Libia ori a intervenit în 1999 în fosta Iugoslavie când soldații sârbi făceau în Kosovo cam ceea ce fac azi soldații ruși în Ucraina. Comunitatea internațională a reacționat, fie și prin lovituri aeriene pentru oprirea atrocităților și crimelor de război”, a precizat Hari Bucu-Marcu care a amintit că „americanii au intervenit și în Siria și au lovit după ce s-au confirmat că s-au folosit arme chimice împotriva civililor”.
NATO nu a intervenit în Ucraina din două motive. Unul dintre ele e că deși mitul Armatei Roșii invincibile s-a spulberat, Rusia a moștenit de la URSS un arsenal nuclear uriaș
Unul dintre motivele pentru care comunitatea internațională nu a intervenit în Ucraina e faptul că Rusia, aflată sub conducerea unei autocrații de multe ori imprevizibile, deține un număr uriaș de focoase nucleare moștenite de la URSS.
Azi, Rusia a demonstrat în Ucraina că e departe de marea putere militară a URSS, dar e un stat care a moștenit numeroase arme nucleare.
„Nu s-a intervenit direct în Ucraina din două motive. În primul rând pentru că rușii au anunțat de la început că orice intervenție directă de partea ucrainenilor ar însemna folosirea de către Rusia a armamentului nuclear. Dacă blufau sau nu, nu putem știi.
Iar în alt doilea rând cu cât trece mai mult războiul cu atât Rusia pierde capacități militare irecuperabile pentru a mai avea comportament agresiv împotriva altcuiva ori chiar și împotriva Ucrainei în viitor”, a conchis Hari Bucur-Marcu care a subliniat că e important ca Occidentul să susțină sub toate aspectele Ucraina pentru a evita victoria Rusiei.
Urmăriți integral analiza expertului în securitate Hari Bucur-Marcu cu privire la războiul din Ucraina, în cadrul ultimei ediții a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania
Rusia nu are un scenariu de ieșire din război și continuă să facă calcule greșite
Aviația militară a Suediei și Finlandei. Foto: Foto: NATO Allied Air Command
Hari Bucur-Marcu explică și faptul că Federația Rusă a efectuat greșit calculele privind vulnerabilitățile politice ale Occidentului iar acum se află în situația în care nu mai are scenariu de ieșire din război.
„Rusia a continuat să calculeze greșit vulnerabilitățile politice la începutul invaziei. Au calculat greșit și faptul că germanii vor ceda sub presiunea iernii și a crizei energetice și vor renunța la sprijinirea Ucrainei. E foarte posibil ca aceste calcule de vulnerabilitate să le fi făcut din nou greșit, ei s-au gândit că va veni iarna iar Europa va îngheța de frig, au calculat greșit și atitudinea Finlandei care ar fi trebuit să arate că finlandizarea e soluția de pace când se supără Moscova. Rusia trage de timp, dar e foarte important să înțelegem că Rusia nu are scenariu de ieșire din război. Un asemenea scenariu ar presupune îndepărtarea lui Vladimir Putin și a întregului eșafodaj de putere, inclusiv Dumei de Stat care a votat în unanimitate anexarea unor teritorii care nu îi aparțineau. Cum ar putea aceeași Dumă să voteze renunțarea și recunoașterea faptului că războiul a fost ilegal?”, a mai adăugat expertul.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News