Conform scenariului, țara agresor destabilizează situația într-o anumită regiune a unui alt stat și încearcă să o ocupe. În același timp, o grupare de forțe aliate organizează apărarea, după care trece la eliberarea teritoriilor ocupate temporar de agresor, iar la final stabilizează situația de securitate în zona respectivă. O atenție deosebită va fi acordată acțiunilor anti-sabotaj și antiteroriste, care vor fi executate de unități cu atribuții de menținere a ordinii interne în Ucraina – aparținând Serviciului de Securitate (SBU), Gărzii Naționale (NGU), Serviciului Graniței de Stat (DPSU), Poliției Naționale, Departamentului Protecției de Stat (însărcinat cu paza demnitarilor) și altor agenții de aplicare a legii. O altă caracteristică a exercițiului va fi implicarea mai largă în misiunile umanitare a Societății de Cruce Roșie din Ucraina.
În acest an, Rapid Trident își va extinde geografia și va depăși Centrul Internațional de Menținere a Păcii și Securității din Ucraina, o parte dintre participanți urmând să participe la exercițiu din Lublin, în Polonia, unde se află statul major al brigăzii multinaționale lituano-polono-ucrainene (Lit-Pol-Ukr Bde). Conform planului de desfășurare al activităților, în locația poloneză va funcționa comanda unei divizii multinaționale (MN Div), iar Lit-Pol-Ukr Bde va îndeplini în regiunea Lvov din vestul Ucrainei, misiunile de teren ordonate de comanda MN Div.
La exercițiu vor participa și aeronave de luptă aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei și avioane militare de transport ale SUA.
Cele mai mari contingente, ca de obicei, vor fi din Ucraina și SUA, iar cea mai mare unitate a Forțelor Armate ucrainene este una dintre brigăzile mecanizate ale Comandamentului Operativ „Sud”. În acest an vor fi implicați, într-un număr semnificativ, militari ai Forțelor de Operații Speciale (FOS) ucrainene, iar în scopul creșterii schimbului de cunoștințe și generalizării experienței, reprezentanți ai instituțiilor de învățâmânt militar din Ucraina vor participa la exercițiu.
Pe lângă îndeplinirea sarcinilor specifice unui asemenea tip de activitate, o atenție deosebită va fi acordată, înainte de începerea exercițiului, respectării cerințelor de carantină de către toți participanții, iar pe timpul desfășurării exercițiului, prevenirii răspândirii infecției cu coronavirus.
Exercițiul „Rapid Trident - 2020” va începe peste o lună și va dura două săptămâni.
Comentariul autorului: În acest an, exercițiul ucraineano-american „Rapid Trident”, care are o tradiție de peste 20 de ani, se va desfășura în aceeași perioadă cu exercițiul strategic al Forțelor Armate ruse „Caucaz - 2020” executat, în principal, în zona Marea Neagră - Crimeea. Pe lângă desfășurarea comună de forțe cu SUA în vestul țării, ministrul apărării de la Kiev, Andriy Taran, a anunțat că, în ultima lună din septembrie, Forțele Armate ale Ucrainei vor executa exercițiul strategic „Efort întrunit - 2020” cu participarea marinei militare, aviației, trupelor terestre precum și a altor formațiuni militare din sudul țării. Exercițiul va fi un „răspuns asimetric” dat rușilor, a precizat Taran.
Participarea românească la seria de exerciții „Rapid Trident” nu depășește, de regulă, 50 de militari, majoritatea infanteriști.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News