Scenariul destabilizării Republicii Moldova merge înainte (ISW): Rusia caută pretexte pentru a justifica o eventuală intervenție în forță

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană - Transnistria
Autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană - Transnistria

Pentru a doua oară în această săptămână, analiza ISW avertizează privind riscurile ca Rusia să încerce o destabilizare a Republicii Moldova.

Rușii vin cu tot mai multe informații false privind așa-zisele ”provocări” puse la cale de Chișinău. Scopul este crearea unor pretexte pentru ca Moscova să intervină în Republica Moldova, arată analiza ISW.

Moscova va căuta destabilizarea majoră a Republicii Moldova. Narativul rusesc se va axa pe persecuțiile Chișinăului asupra comunității rusofone - metodă utilizată de Moscova în Georgia sau Ucraina (atât în 2014, cât și în invazia din februarie 2022).

Un astfel de gest care pregătește destabilizarea vecinilor noștri este comunicatul de presă emis pe 12 ianuarie de Ministerul Securității de Stat al Transnistriei.

Separatiștii transnistreni susțin că forțele speciale moldovenești pregătesc „grupuri speciale de luptă” în număr de peste 60 de persoane (majoritatea cu experienţă în războiul din Ucraina) care sunt antrenate de specialişti străini pentru distrugerea obiectelor critice, sabotarea instalațiilor militare, capturarea sau distrugerea oficialităților de rang înalt din Transnistria și a angajaților organelor de drept.

Ministerul Securității de Stat al Transnistriei și oficialii din Transnistria făcuseră declarații similare (deși mai puțin drastice) cu doar 2-3 zile înainte. 

ISW preconiza, într-o analiză de acum câteva zile, că entități din Transnistria pregătesc condițiile pentru o posibilă operațiune de tip fals flag în Transnistria.

Ministerul Securității de Stat al Transnistriei este o organizație rusă, „o filială a Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei”, care probabil primește direct comenzi de la Moscova.

Potrivit analiștilor militari, acest lucru se înscrie probabil în eforturile Kremlinului de a crea condiții informaționale care vizează destabilizarea Republicii Moldova și justificarea oricăror viitoare campanii rusești în regiune, prezentând Rusia drept apărătorul limbii rusofone, care ar fi amenințată.

Scenariul destabilizării R. Moldova a fost urmărit de Rusia încă din februarie 2022, dar până acum acțiunile sale au eșuat.

Citește și: Serviciile rusești de securitate ar putea pregăti o operațiune sub ”steag fals” împotriva Republicii Moldova (ISW)

Are Rusia un plan de atacare a Europei? Un serviciu european răspunde afirmativ. De ce România ar putea fi punctul slab al NATO

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel