Printre componentele pe care rețeaua a încercat să le vândă Coreei de Nord se numără piese de schimb, diferite sisteme de control și, inclusiv, elemente ale motoarelor Klimov RD-33 utilizate de aeronavele de vânătoare MiG-29. Potrivit polonezilor de la Defence 24, care citează cotidianul rus Kommersant, valoarea tranzacției se ridica la cel puțin 19.3 milioane de dolari.
Liderii rețelei erau trei ruși, Vladimir Lubiszyn, Konstantin Moskal și Denis Fedosov, care coordonau rețeaua. Liderul acestora era Vladimir Lubiszyn.
Componentele aeronavelor MiG-29 trebuiau să ajungă în Coreea de Nord. FSB a intrat pe fir
Aceștia au organizat o întâlnire la Moscova, în 2016, cu reprezentanți ai Forțelor Aeriene din Coreea de Nord. Phenianul are mare nevoie de piese de schimb și echipamente militare pentru aeronave în contextul embargoului impus de ONU. Cea mai mare parte a aviației nord-coreene se bazează pe tehnică militară rusă ori chineză.
Doar că, tot în 2016, FSB a intrat pe fir și a blocat o primă tranzacție în valoare de 1.1 milioane de dolari. Componentele aeronavelor MiG-29 au fost reținute și ulterior returnate Ministerului Apărării. Nu se precizează modul în care cei trei au reușit să le obțină.
Doi dintre ei, Moskal și Fedosov au fost reținuți, în timp ce creierul grupării, Lubiszyn, a reușit să fugă din Rusia, dar nu a renunțat la contrabanda cu echipamente militare. A încercat să vândă lansatoare antiaeriene unor cartele de droguri din Mexic, dar intermediarii s-au dovedit a fi agenți americani DEA (Drug Enforcement Administration). Lubiszyn a fost reținut în Ungaria iar Statele Unite au solicitat extrădarea sa.
Ungaria a refuzat să îl extrădeze pe Lubiszyn în SUA
Dar maghiarii au decis, în 2018, să îl extrădeze pe omul de afaceri în Rusia, ceea ce a generat o criză diplomatică minoră între Washington și Budapesta.
În fața unei instanțe din Moscova, Lubiszyn a pledat vinovat și a fost condamnat la doar un an și cinci luni de închisoare, însă nu a stat nici măcar o zi închis întrucât i s-a scăzut perioada în care a fost reținut în Ungaria. În mod cert, pedeapsa din SUA ar fi fost mult mai drastică.
Nu la fel de norocoși au fost colaboratorii săi. Moskal a fost condamnat la 3 ani de închisoare, dar a fost însă eliberat înainte de termen pentru bună purtare. Verdictul în cazul lui Denis Fedosov nu se cunoaște, subliniază sursa citată, însă cel mai probabil a colaborat cu autoritățile pentru a evita încarcerarea.
Sursa citată amintește că soarta celor trei traficanți a fost mult mai blândă decât a celebrului Viktor Bout. Acesta din urmă s-a folosit de numeroasele sale companii de transport aerian pentru a face contrabandă cu armament imediat după căderea comunismului la începutul anilor 90, dar și-a continuat „afacerea” până la începutul anilor 2000. Bout făcea contrabandă cu armament din Europa de Est în Africa și Orientul Mijlociu. SUA au reușit extrădarea sa, iar în 2011 o instanță americană l-a condamnat la 25 de ani de închisoare. În prezent e încarcerat la un penitenciar din State.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News