Scenariu de film pe frontul din Ucraina, partea a II-a: Serviciile ucrainene de informaţii ar fi încercat să păcălească pilotul unui bombardier rusesc Tu-22M3

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Bombardier strategic Tu-22, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Bombardier strategic Tu-22, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

În urmă cu câteva zile v-am povestit despre un pilot rus, pe nume Roman Nosenko, care era gata să-și "vândă" avionul de vânătoare-bombardament Su-34 Fullback pentru un milion de dolari Forțelor Armate Ucrainene. Această informaţie apare într-un raport la care fac referire mai multe publicaţii mass-media occidentale. Sursa acestor informații este voluntarul ucrainean "Bogdan", care a comentat întregul incident într-un interviu acordat Yahoo News. 

După cum am precizat şi în materialul anterior, voluntarul ucrainean "Bogdan", cu ajutorul serviciilor ucrainene de informaţii, a pus în aplicare acest plan încă de la începutul războiului. Acum devine clar, din nou după un interviu cu voluntarul ucrainean "Bogdan", că, pe lângă avionul Su-34, ucrainenii au încercat, folosind aceeași metodă, să păcălească un pilot rus să-şi ''deturneze'' bombardierul Tu-22M3 şi să-l pună la dispoziţia Forţelor Aeriene Ucrainene.

DefenseRomania a precizat anterior ca toate detaliile pe care le oferă voluntarul militar ucrainean par desprinse din scenariul unui film de acţiune de la Hollywood. Pentru mass-media astfel de declaraţii sunt destul de greu de verificat 100%, dar nici nu pot fi trecute cu vederea, cel puţin de dragul ''senzaţionalului''.

Voluntarul ucrainean "Bogdan" a declarat în interviul acordat Yahoo News că - cu implicarea unor agenți ai serviciilor ucrainene de informaţii - a pus la cale un plan cu care încerca să-l convingă pe un pilot rus, pe nume Roman Nosenko, să zboare din Rusia cu un avion de luptă Su-34 pe care să-l piloteze până la un aeroport ucrainean. Voluntarul ucrainean a oferit 1 milion de dolari pilotului rus dacă acțiunea se va finaliza cu succes.

În cazul bombardierului Tu-22M3, ''Bogdan'' susţine că ar fi luat legătura cu pilotul Igor Tveritin. Acesta are 48 de ani și este antrenat să piloteze bombardiere ruseşti. Potrivit Yahoo News, care citează afirmațiile lui Bogdan, Tveritin a fost antrenat să piloteze cel mai mare bombardier nuclear strategic din lume, Tu-160.

De asemenea, Bogdan i-a oferit pilotului rus un milion de dolari pentru a "deturna" unul dintre bombardierele pe care acesta îl pilotează și a-l preda ucrainenilor. Planul ar fi fost este aceeași ca în cazul Su-34 - discuţii lungi cu pilotul rus și un avans de 7.000 de dolari către acesta pentru a se asigura că nu este o farsă.

Bogdan l-a pus pe Tveritin să-și confirme intenția de a deturna bombardierul Tu-22M3 prin înregistrarea unui scurt videoclip în care Tveritin ține în mână o bucată de hârtie pe care scrie "377".

Tveritin ar fi primit "ordinul" de a filma acest scurt material video la începutul lunii mai 2022 și ar fi îndeplinit această cerinţă în aceeași zi. Într-un mesaj adresat lui Bogdan, el a scris că a fost de acord cu condițiile care i-au fost promise de serviciile ucrainene. Cu toate acestea, timpul se scurge, iar ucrainenii cer din ce în ce mai multe informații, precum și furnizarea a tot mai multe informații despre plan, tactici, unde și când să decoleze, unde să aterizeze etc. Acest lucru l-a alarmat pe Tveritin și a cerut un al doilea avans de 50.000 de dolari.


'Nu vreau să sfârșesc ca Skripal'


Nu este clar dacă banii au fost transferați către acesta. Dar Tveritin era îngrijorat pentru familia sa și, ca și în cazul Nosenko, Bogdan a propus eliberarea urgentă de pașapoarte internaționale și aducerea familiei lui Tveritin în Armenia sau Belarus, iar de acolo în Europa de Vest.

Cu toate acestea, Tveriten a început să se îngrijoreze din ce în ce mai mult. Bogdan spune că, la 20 mai, Tveritin și-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța planului. "Nu vreau să sfârșesc ca Skripal", i-a scris Tveriten lui Bogdan. 

Planul a fost elaborat după cum urmează: Pilotul rus Tveritin ar fi trebuit să decoleze din Crimeea în direcția sud-vestului Ucrainei. El trebuia să zboare la o altitudine joasă pentru a nu fi interceptat de stațiile radar atât ale rușilor, cât și ale ucrainenilor. În vestul Ucrainei, avioanele de vânătoare ale Forțelor Aeriene Ucrainene urmau să intercepteze bombardierul Tu-22M3, apoi să îl escorteze.

Una dintre probleme a fost echipajul - era format din două, uneori trei persoane. Tveritin intenționa la un moment dat să simuleze apariţia unor probleme electronice care să forțeze Tu-22M3 să reducă altitudinea și să înceapă un zbor la altitudine redusă. Într-o etapă ulterioară, Tveritin urma să își informeze echipajul că au fost interceptați de avioanele de vânătoare ucrainene.

Cu toate acestea, și acest plan eșuează. Ca și în cazul pilotului Nosenko și al avionului Su-34, Tveritin era monitoriza de serviciul de informații rus FSB. În momentul următor, agenții FSB au început să comunice cu Bogdan, continuând să se dea drept Tveritin. Asta susține Bogdan.

 

Despre Tu-22M3

 

Un Tu-22M3 poate zbura la o altitudine de 13.000 de metri. Viteza sa maximă de zbor este 1,88 Mach. A fost dezvoltat în timpul Uniunii Sovietice și face parte din flota rusă de bombardiere strategice.

Tu-22M3 folosesc rachete Kh-22M, Kh-22N sau rachetele supersonice anti-navă Kh-32, mai avansate, pentru a ataca ținte de pe teritoriul Ucrainei. Pentru prima dată, VKS a folosit acest bombardier în Ucraina la 14 aprilie, lansând așa-numitele bombe silențioase. Mai târziu, undeva în iulie, Moscova a trimis cel puțin șase dintre aceste bombardiere în Belarus, unde le-a desfășurat pentru a sprijini ''operațiunea specială'' a Rusiei în Ucraina [termen folosit de Rusia pentru a justifica invazia sa în Ucraina în luna februarie a aceluiași an].

Sarcina principală a Tu-22M3 rusesc este bombardarea rutelor folosite de ucraineni pentru a livra echipamente occidentale. Judecând după faptul că Ucraina continuă să primească arme occidentale fără probleme, este clar că eficiența acestor bombardiere nu este atât de mare pe cât se așteaptă la Moscova.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel