Purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe a Rusiei, Maria Zaharova, a luat în derâdere documentul pe care l-a comparat cu previziunile dintr-un „horoscop”. Vorbim de aceeași persoană care, înainte de 24 februarie 2022, îi ruga ironic pe jurnaliști să o informeze și pe domnia privind momentul când va avea loc invadarea Ucrainei.
Primul pas este, conform unui scenariu al Bundeswehr, numit Alliance Defense 2025, accesat și prezentat punct cu punct de cotidianul german Bild, o mobilizare masivă a Rusiei, declanșată imediat după alegerile pentru președinția Rusiei.
Pasul doi: o ofensivă rusă de primăvară/vară în Ucraina, care va specula scăderea sprijinului occidental pentru Kiev.
În scenariu, armata germană presupune că această ofensivă ar avea un succes important, ar obține câștiguri teritoriale semnificative și ar împinge treptat armata ucraineană de pe pozițiile sale actuale.
După o ofensivă reușită în Ucraina, Rusia ar acționa în țările baltice, cu sprijinul Belarusului
Pasul trei: balticele. După o ofensivă de succes în Ucraina, Moscova ar putea lansa atacuri cibernetice la scară largă și alte forme de război hibrid, în special în țările baltice, unde Rusia ar începe să incite minoritățile etnice ruse în Estonia, Letonia și Lituania.
Scenariul german presupune în continuare că acest război hibrid din țările Baltice ar stârni neliniște și că Federația Rusă, împreună cu Belarus, va desfășura ulterior 50.000 de soldați în vestul Rusiei și Belarus, folosind ca paravan exercițiul comun Zapad 2024, din septembrie.
Pasul patru: Kaliningrad. Urmează o escaladare, în care Rusia își va muta mai multe trupe și rachete cu rază medie de acțiune la Kaliningrad, exclava sa dintre Polonia și Lituania, unde ar exista și propagandă masivă care susținea că NATO este pe cale să invadeze.
Rusia ar dori să atace în zona coridorului Suwalki
Sisteme de rachete cu lansare multiplă ale Armatei ruse / ministerul apărării, facebook
Potrivit documentului militar german, ținta Rusiei ar fi Coridorul Suwalki, care este o zonă strategică de-a lungul graniței polono-lituaniene care separă Belarus de enclava rusă Kaliningrad.
Pasul cinci: Coridorul Suwalki. În această etapă, în decembrie 2024, ar începe un conflict și tulburări la graniță create artificial, soldându-se cu multe morți.
La urma urmei, scenariul prevede că Europa s-ar găsi într-o situație dificilă și fără conducere în Statele Unite ale Americii. Pe 5 noiembrie, aici vor avea loc alegeri, în care actualul președinte și candidat pentru Partidul Democrat, Joe Biden, și candidatul și fostul președinte republican, Donald Trump, se vor înfrunta cel mai probabil. Dacă Donald Trump câștigă, sprijinul pentru Ucraina ar putea scădea semnificativ.
La scurt timp după evenimentele din decembrie, Bundeswehr anticipează o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (CS-ONU), la care Polonia și statele baltice vor informa despre amenințarea tot mai mare din partea Rusiei.
Pasul șase: în același timp, Moscova ar acuza Occidentul că pregătește un atac asupra Federației Ruse, iar din această cauză, în martie 2025, va desfășura unități militare suplimentare în apropierea granițelor cu Țările Baltice și în Belarus.
Descurajarea Rusiei
În mai, NATO va decide asupra „măsurilor de descurajare credibile” pentru a preveni un atac rusesc asupra coridoarului Suwalki din Kaliningrad și Belarus. Potrivit Bild, documentul se referă la această zi drept „Ziua X”, în timpul căreia 300.000 de soldați NATO ar urma să fie dislocați în Polonia și Țările Baltice, dintre care 30.000 fiind germani.
Scenariul german se încheie la 30 de zile după X-Day, în care, conform estimărilor documentarului, peste o jumătate de milion de soldați occidentali și ruși se confruntă în zona Coridorului Suval. Cu toate acestea, dacă Rusia va fi descurajată de forțele NATO sau dacă va continua oricum cu atacul, rămâne o întrebare deschisă la care documentul nu răspunde.
Ziarul Bild l-a întrebat pe ministrul german al apărării, Boris Pistorius, despre document, dar acesta a refuzat să comenteze. „Practic, pot să vă spun că luarea în considerare a diferitelor scenarii, chiar dacă acestea sunt extrem de puțin probabile, face parte din activitatea militară de zi cu zi”, a spus Pistorius.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News