Scenarii pentru sfârșitul războiului din Ucraina: Dacă nu susținem ''planul de victorie'' a lui Zelenski, nu vom face decât să-l încurajăm pe Putin

Cristian Soare |
Data publicării:
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

În contextul „planului de victorie” prezentat de președintele Ucrainei, experții occidentali discută posibilitatea acceptării acestuia de către aliații occidentali ai Kievului. Aceștia analizează, de asemenea, scenariile posibile pentru sfârșitul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Hamish De Bretton-Gordon, editorialist la The Telegraph și fost ofițer al armatei britanice, a propus 3 astfel de scenarii și a prezentat consecințele lor pentru Europa și lume.

În opinia sa, există doar trei rezultate posibile ale războiului în contextul actualei perioade critice. Potrivit acestuia, cel mai rău dintre scenarii ar fi reprezentat de o victorie a Rusiei. Potrivit lui Bretton-Gordon, acest scenariu ar duce de fapt la un război cu NATO, cu Marea Britanie în prima linie „în ciuda lipsei sale de resurse și a armatei neglijate”.

Cel mai bun scenariu, a spus analistul, ar fi o încetare a focului în condițiile Ucrainei, când Rusia ar renunța la toate teritoriile pe care le-a ocupat ilegal, iar Ucraina ar reveni la frontierele sale din 2014.

„Cu toate acestea, realizarea acestui lucru necesită angajamentul deplin al NATO și sprijinul deplin pentru planul lui Zelenski”, a declarat expertul.

În opinia sa, al treilea și cel mai probabil rezultat (dacă planul lui Zelenski este ignorat) este o încetare a focului în condiții rusești, ceea ce înseamnă că teritoriile ocupate ilegal de Rusia vor fi recunoscute ca fiind rusești.

Bretton-Gordon avertizează: „Acest lucru, pe lângă suferința teribilă a oamenilor din aceste regiuni, nu va aduce o pace durabilă în Europa”.

Expertul acuză guvernul britanic că „și-a pierdut interesul pentru Ucraina” și că nu înțelege consecințele militare și strategice în a „permite” Rusiei să câştige.

Bretton-Gordon adaugă că Rusia reprezintă o amenințare mult mai gravă decât armele nucleare - armele chimice precum Novichok. În același timp, spune expertul, nu există amenințări occidentale de descurajare prin represalii.

„Dacă nu vom reuși să susținem pe deplin planul lui Zelenski, nu vom face decât să-l încurajăm pe Putin, care îi vede pe majoritatea liderilor occidentali ca fiind slabi și incapabili să ia decizii îndrăznețe”, a declarat Bretton-Gordon.

Acesta a mai spus că este timpul ca Europa să se înarmeze serios având în vedere „prezența armatei Coreei de Nord în Europa”. Aceasta se referă la informațiile privind trimiterea de soldați nord-coreeni pentru a întări armata rusă pe frontul din Ucraina.

 

Patru scenarii pentru sfârșitul războiului și o provocare strategică pentru Ucraina


La rândul său, think tank-ul Chatham House, cu sediul la Londra, a publicat 4 scenarii pentru sfârșitul războiului din Ucraina, împreună cu o evaluare a viitoarelor provocări politice și economice.

Potrivit analiștilor Chatham House, cele patru rezultate posibile ale unui război la scară largă între Rusia și Ucraina sunt următoarele:

  • un război prelungit - un conflict care testează limitele capacităților fiecărei părți
  • un conflict înghețat - un armistițiu care stabilizează linia frontului
  • victoria Ucrainei - o schimbare a politicii occidentale de sprijin care permite Ucrainei să forțeze Rusia să revină cel puțin la linia de contact din 23 februarie 2022
  • Înfrângerea Ucrainei - Ucraina acceptă condițiile de capitulare ale Rusiei (schimbare de guvern, demilitarizare, neutralitate) și pierderile teritoriale

„Indiferent de scenariul care se va adeveri, consecințele sociologice, economice și politice de mare amploare și traumatice ale războiului vor fi inevitabile”, consideră think tank-ul londonez.

Prin urmare, principala provocare strategică cu care se confruntă Ucraina după ridicarea legii marțiale este „dacă țara poate menține suficientă unitate și determinare pentru a-și consolida instituțiile și economia, pentru a-i permite să se redreseze și să se apere împotriva atacurilor viitoare”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel