Scapi de Sinwar, dai de tac-su: Comanda militară a Hamas ar fi fost preluată de fratele mai radical, Mohammed Sinwar

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Yahya Sinwar, photo Agerpres
Yahya Sinwar, photo Agerpres

Fratele ex-liderului Hamas Yahya Sinwar a preluat probabil comanda grupării teroriste din Gaza.

Unii experți îl descriu pe Mohammed Sinwar ca fiind și mai brutal decât fratele său. În ceea ce privește conducerea întregii grupări teroriste Hamas, aceasta a căzut acum în sarcina unei comisii de cinci membri. Un nou lider va fi ales în martie, iar identitatea sa va rămâne secretă din motive de securitate. Șeful delegației diplomatice a mișcării Khalil al-Hayya este favorit, potrivit unor surse din interiorul Hamas.

”Mohammed este la fel de radical ca fratele său, dacă nu chiar mai radical. Dacă va prelua controlul asupra Hamas, situația s-ar putea înrăutăți considerabil. Dacă Mohammed Sinwar va prelua puterea, cred că va fi extrem de problematic. Este mult mai extremist, chiar și după standardele Hamas”, a declarat Grisha Yakubovich, un fost reprezentant al armatei israeliene.

Deși există avertismente despre cei mai radicali dintre frații Sinwar, nu este complet clar ce înseamnă acest lucru, deoarece este greu de imaginat un lider mai radical decât Yahya. Liderul Hamas, recent eliminat, era cunoscut drept „Măcelarul din Khan Younis”. Și-a câștigat această poreclă ucigând personal palestinieni suspectați de colaborare cu Israelul. De asemenea, el a organizat atacul terorist al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Muhammad a devenit al doilea lider neoficial al Hamas în Gaza după moartea lui Muhammad Deif și Marvan Issa. El a fost unul dintre puținii confidenți ai fratelui său, știind unde se ascundea liderul Hamas, creierul atacului terorist din 7 octombrie 2023. După moartea fratelui său, Muhammad a preluat automat comanda militanților Hamas din Gaza, conform BBC.

A urcat astfel într-o poziție proeminentă, deși este încă relativ departe de vârful ierarhiei întregului Hamas. Deși familia Sinwar este una dintre cele mai influente în mișcare, șansa ca Muhammad, practic necunoscut în urmă cu câteva luni, să devină lider absolut este mică. Totuși, în noua sa poziție, i se oferă ocazia de a influența direcția ulterioară a Hamas.

 

Identitatea liderului va fi ținută secretă

Funeraliile liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh

Potrivit BBC, o comisie de cinci membri, formată din Khalil al-Hayya, Khaled Meshaal, Zaher Jabarin, Muhammad Darwish și un al cincilea membru, încă anonim, a preluat controlul mișcării până la alegerea unui nou lider Hamas în martie. Cel mai puternic candidat pentru funcția de conducere este Khalil al-Hayya, care locuiește în Qatar. El este șeful delegației Hamas la negocierile de pace și este familiarizat cu situația din Gaza. De asemenea, a preluat majoritatea responsabilităților de lider în comisie.

Cu toate acestea, potrivit unor surse din interiorul Hamas, identitatea noului lider va rămâne secretă după alegeri, potrivit BBC. Mișcarea a mai păstrat identitatea liderilor săi secretă în trecut, după ce co-fondatorii Hamas Ahmad Yassin și Abd al-Aziz Rantisi au fost uciși de Israel în 2003.

Uciderea lui Sinwar a fost confirmată săptămâna trecută, joi. Membrii mișcării au fost surprinși de această veste, deoarece existau convingeri că se afla într-un loc mult mai sigur. A fost ucis la doar două luni după predecesorul său, Ismail Haniyeh. Numirea lui Sinwar, cel mai radical dintre liderii de frunte ai Hamas, la conducerea mișcării, a transmis un mesaj clar de opoziție față de Israel.

Din cauza lui Sinwar, negocierile privind încetarea focului au fost înghețate din iulie. Cu toate acestea, potrivit unor membri de frunte ai Hamas, moartea sa nu va afecta pozițiile și cererile mișcării, potrivit BBC. Ei continuă să ceară retragerea completă a forțelor israeliene din Gaza, încetarea luptelor, transferul ajutorului umanitar pe teritoriu și reconstrucția acestuia. Israelul respinge aceste cereri și cere capitularea Hamas.

Nu se știe ce consecințe va avea moartea lui Sinwar asupra ostaticilor israelieni rămași, capturați în timpul atacului din octombrie. Surse din interiorul mișcării spun că aceștia ar putea fi încă ținuți în captivitate, dar nu este clar cine este acum responsabil cu supravegherea lor, adaugă BBC.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel