Scandaul F-35 din Elveția continuă: Acuze privind distrugerea de documente. Anchetă privind „victoria” în fața Rafale, Eurofighter și F-18

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-35, în timpul unui zbor demonstrativ în Elveția. Sursă foto: Lockheed Martin
F-35, în timpul unui zbor demonstrativ în Elveția. Sursă foto: Lockheed Martin

În vara acestui an, Consiliul Federal al Elveției a decis să achiziționeze aeronave americane stealth de generația a V-a - F-35A Lightning II. Decizia a fost urmată de un val de proteste la nivel politic, petiții în societate cu privire la anularea tranzacției și acuzații în presă privind transparența procesului.

În luna septembrie a anului trecut elvețienii au fost chemați la urne pentru a aproba o achiziție militară care vizează modernizarea Forțelor Aeriene Elvețiene. Referendumul a trecut la mustață, iar decizia cu privire la ce avion va alege Berna urma să fie luată de Consiliul Federal.

Iar elvețienii au ales F-35, în detrimentul Rafale, Eurofighter și a F/A-18 Super Hornet. Berna va achiziționa 36 de aparate F-35 Lightning II.

Desigur, decizia a fost surpinzătoare în contextul în care din punct de vedere politic Franța e un partener apropiat al Bernei, iar din punct de vedere tehnic F-35 nu se suprapune chiar cel mai bine pe principala misiune a programului de înzestrare: Misiuni de poliție aeriană.

 

F-35 a învins după ce Lockheed a făcut o „ofetă de nerefuzat”

 

F-35 a învins însă datorită ofertei surprinzătoare. Programul de înzestrare Air 2030 era stabilit de Berna la 6 miliarde de franci elvețieni. Potrivit publicației franceze de specialitate Opex360, Lockheed Martin a câștigat cu F-35 în baza unei oferte cu aproape 2 miliarde de franci elvețieni mai mică. 

Elveția va achiziționa și cinci sisteme sol-aer Patriot din SUA, dar în baza unui alt contract.

 

O comisie parlamentară va ancheta procedura prin care F-35 a fost desemnată oferta câștigătoare. Ultimul hop înainte de semnarea contractului

 

1. O aeronavă... (f-35_47800600.jpg)

F-35, în timpul unui zbor demonstrativ în Elveția, în 2019. Sursă foto: Lockheed Martin

Franța s-a arătat cea mai vehementă după decizia Bernei, Parisul fiind aproape convins că alegerea va fi Rafale. Pentru francezi a urmat, după doar câteva luni, lovitura de grație ca urmare a punerii bazei alianței AUKUS (Australia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii): Renunțarea de către australieni la „contractul secolului” privind submarine franceze din clasa Barracuda și achiziționarea de submarine nucleare americane.

În ceea ce privește F-35 stânga politică din Elveția a contestat decizia iar în societate există inclusiv o petiție „Stop F-35” pentru blocarea achiziției. Șansele sunt însă infime, iar dacă Parlamentul de la Berna va confirma decizia Consiliului Federal, Elveția devine al 15-lea stat care operează F-35.

Însă înainte ca acest lucru să se întâmple o comisie parlamentară va ancheta procedura care a desemnat Lockheed Martin cu F-35 câștigătoarea programului Air 2030. Scopul e să facă lumină în ceea ce privește acuzele.

 

În Elveția sunt acuze inclusiv despre distrugerea unor documente

 

Potrivit publicației elvețiene Le Temps, o comisie parlamentară a camerei inferioare a Parlamentului elvețian va examina modul în care a fost efectuată evaluarea ofertelor și alegerea F-35. Lucrările comisiei vor începe în luna februarie a anului viitor.

Ancheta are ca scop legitimarea alegerii făcute de către Consiliul Federal și eliminarea oricăror suspiciuni care planează pe alegerea F-35.

Comisia a anunțat că va face clarificări aprofundate în legătură că evaluarea celor patru oferte concurente și, de asemenea, modul în care F-35 a obținut cel mai bun punctaj, fiind desemnat câștigător pe baza raportului calitate-preț. Un alt aspect deosebit de interesant va fi anchetarea unor posibile distrugeri de documente, aceste acuze fiind aduse Oficiului Federal de Armament. Nu sunt oferite informații suplimentare cu privire la aceste acuze.

În orice caz comisia parlamentară va efectua ancheta și va da publicității un raport cu cele identificate.

Acesta pare a fi un ultim hop, dintr-un lung șir de piedici care au fost puse F-35, imediat după decizia Elveției de a achiziționa aeronave americane de generația a V-a.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel