Scandalul 'pensiilor speciale'. Renate Weber: Tăierea acestor pensii, inclusiv în rândul militarilor, constituțională

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: MApN Facebook
Sursă foto: MApN Facebook

Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat constituționalitatea cu privire la anularea pensiilor de serviciu, așa-numitele peiorativ „pensii speciale”, inclusiv pensiile militare. Intervenția Avocatului Poporului are loc în contextul în care Parlamentul a votat renunțarea la aceste pensii în rândul aleșilor.

Într-o intervenție la postul de televiziune România TV, Renate Weber spune că în decizia 900 din 15 decembrie 2020, Curtea Constituțională a României (CCR) precizează cât se poate de clar că doar magistraţii sunt cei care au un suport constituţional pentru a fi beneficiarii unor pensii speciale.

Avocatul Poporului a făcut referire inclusiv la pensiile militarilor.

„În decizia 900 din 15 decembrie 2020, CCR, într-o amplă decizie, spune foarte clar că doar pensiile magistraților sunt cele care își găsesc un suport în Constituție.

În legătură cu celelalte pensii, Curtea spune foarte clar că ele sunt pensii care nu au aceeași protecție. Să nu confundăm cu pensiile pe contributivitate. Acelea sunt protejate de Constituție. Tot ce este altceva este o asumare politică pentru că sunt categorii de persoane care prin lege au incompatibilități.

Să ne gândim la militari care nu au voie să aibă altă profesie pe parcursul carierei lor militare. Dar în legătură cu ele CCR spune că de fapt vorbim de niște prestații contributive. Analizând această decizie devine clar că dacă la nivel politic s-ar luat decizia, precum s-a luat cu pensiile parlamentarilor, de a se opri aceste pensii pentru viitor, acest lucru ar fi posibil din punct de vedere constituțional”, a explicat Renate Weber.

CITEȘTE ȘI: Compromiterea pensionarilor militari prin dezinformare. Cât de 'speciale' sunt pensiile de serviciu ale militarilor

 

Cât de speciale sunt, de fapt, pensiile de serviciu ale militarilor

 

Opinia autorului: De precizat că în articolul în care abordam compromiterea pensionarilor militari prin dezinformare am punctat câteva mituri despre pensionarii militari, mituri care ar merita reluate. Sunt informații care aduc argumente fără putință de tăgadă cu privire la faptul că pensiile militarilor nu ar trebui considerate speciale.

Pentru că, pe lângă ceea ce Renate Weber a precizat cu privire la faptul că un militar nu poate avea un alt loc de muncă, aceștia se expun la un risc uriaș la fiecare antrenament și la fiecare misiune oricât de banală ar părea. Și, să nu uităm, cu toate că suntem în clubul select al statelor care alocă 2% din PIB pentru apărare și dezvoltăm ample programe de modernizare și înzestrare, majoritatea militarilor români încă operează cu tehnică militară veche de aproape jumătate de secol din perioada Uniunii Sovietice. 

Iar militarii nu au dreptul să se organizeze în sindicat și, implicit, să își negocieze veniturile. Și, la toate acestea trebuie adăugată interzicerea dreptului de a fi aleși, interzicerea dreptului la activități politice, interzicerea dreptului la grevă, dar și numeroase limitări în ceea ce privește libera exprimare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel