Scandal de corupție în jurul proiectelor rusești legate de sisteme de arme secrete

S.I. Catalin |
Data publicării:

Comisia de Investigații din Rusia a anunțat arestarea lui Andrey Chekmazov, un fost oficial al Ministerului Apărării implicat în cercetare și dezvoltare, a adjunctului său Dmitri Fomin și a lui Aleksandr Sukharev, șeful firmei Oborontest. Chekmazov și Fomin ar fi primit mită de la Sukharev.

Doi foști oficiali de rang înalt din Ministerul rus al Apărării, responsabili cu supravegherea proiectelor clasificate de dezvoltare a armelor, au fost arestați sub acuzația de luare de mită, potrivit RIA.ru. Coloneii în retragere Andrey Chekmazov și Dmitri Fomin au fost arestați, fiind acuzați că au acceptat mită în valoare totală de 7,7 milioane de ruble (86 000 de dolari) în schimbul închiderii ochilor la încălcări ale contractelor militare. Arestările au fost confirmate de Direcția principală de investigații militare a Comisiei de Investigații a Rusiei.

Chekmazov, care a condus Departamentul de Cercetare Avansată pentru dezvoltarea armelor, și Fomin, adjunctul său, erau responsabili de supravegherea unor proiecte-cheie prezentate de președintele rus Vladimir Putin ca parte a viitoarelor capacități militare ale țării.

Acuzațiile provin în baza a două contracte de stat semnate între Ministerul Apărării și compania Oborontest în 2016 și 2022, cu o valoare totală de 1,5 miliarde de ruble (16 milioane de dolari), potrivit Defence-Blog.

Potrivit anchetatorilor, între iunie 2023 și septembrie 2024, Chekmazov și Fomin au primit 7,71 milioane de ruble de la directorul general adjunct al Oborontest, Alexander Sukharev, „în schimbul acceptării nerestricționate a etapelor proiectului, ignorării încălcărilor constatate și favorizării în ansamblu în probleme de serviciu”.

Chekmazov a fost plasat în arest preventiv, în timp ce Fomin este în arest la domiciliu. Ambii bărbați sunt acuzați în temeiul articolului 290, paragraful 6, din Codul penal al Rusiei, care definește infracțiunea de luare de mită. Sukharev este, de asemenea, anchetat pentru oferirea de mită în temeiul articolului 291, paragraful 6, din Codul penal al Rusiei.

Această arestare vine ca urmare a unei represiuni mai ample în cadrul Ministerului rus al Apărării. La 3 septembrie, procurorii militari au acuzat foști angajați ai Întreprinderii Militare de Construcții (VSK) de luare de mită și abuz de funcțiile lor oficiale. Printre cei acuzați se numără Serghei Gorski, șeful adjunct al Departamentului de Construcții, și înalți funcționari care supravegheau proiecte pentru Districtul Militar rus de Vest (ZVO).

Cazul se referă la o mită de peste 13 milioane de ruble, care ar fi fost plătită pentru a asigura aprobarea cererilor de plată în avans și pentru a trece cu vederea încălcările în timpul construcției unei clinici cu mai multe specialități pentru Academia Medicală Militară din Kirov.

Arestările fac parte din investigațiile în curs privind corupția din cadrul sistemului rus de achiziții publice în domeniul apărării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel