SBU a dejucat o tentativă de lovitură de stat în Ucraina. Un grup subversiv planifica preluarea Radei și schimbarea guvernului

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: SBU
Foto: SBU

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat luni destructurarea unui grup subversiv care planifica un eveniment public în capitala Kiev, având scopul de a răsturna autoritățile civile și militare și de a prelua controlul asupra clădirii Radei Supreme (Parlamentul țării), informează Agerpres, care citează EFE.

Un număr necunoscut de persoane au fost arestate pentru implicarea în conspirație.

"Conform anchetei, în mai și iunie 2024, un grup de persoane a distribuit pe rețelele de socializare mesaje ce discreditau actuala conducere a statului, cerând schimbări în ordinea constituțională și preluarea puterii în Ucraina", se arată într-un comunicat al Parchetului ucrainean, care a informat că această grupare a fost desființată.

Potrivit Procuraturii, liderii grupării au convocat mai multe evenimente publice pentru data de 30 iunie, zi în care în Ucraina se sărbătorește Ziua Constituției. Organizatorii nu și-au dezvăluit intențiile de lovitură de stat în aceste apeluri.

Pe lângă preluarea controlului asupra clădirii Parlamentului, aceste evenimente publice vizau și alegerea unui nou "guvern interimar".

Principalul organizator este, potrivit Parchetului, liderul unei organizații care "are experiență în participarea la acte provocatoare, care nu au dat rezultate". Parchetul nu oferă însă mai multe detalii despre identitatea acestei persoane sau organizația pe care o conduce.

"Închiriase o sală cu o capacitate de două mii de persoane și căutase, de asemenea, cadre militare și gardieni înarmați din structuri private pentru a efectua preluarea puterii", a precizat Parchetul despre modul în care a fost pregătită presupusa tentativă de lovitură de stat.

Potrivit acestei surse, organizatorul avea complici în regiunile Dnipropetrovsk și Kiev și încercase fără succes să atragă în pregătiri un ONG din regiunea Ivano-Frankivsk.

Patru persoane sunt anchetate în Ivano-Frankivsk pentru distribuirea de materiale care cer răsturnarea violentă a ordinii constituționale, dintre care doi sunt privați de libertate preventiv, potrivit Parchetului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel