Satelitul rus Abhazia schimbă macazul dinspre Rusia către Turcia. Regiunea separatistă a Georgiei oferă Turciei o bază navală ca răspuns la presiunea rusă

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia - T.C. Millî Savunma Bakanlığı Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia - T.C. Millî Savunma Bakanlığı Facebook

Rusia se șubrezește tot mai mult în urma războiului cu Ucraina. Cheltuielile militare, într-o creștere permanentă, au generat presiune nu doar pe economia și resursele ruse ci și pe sateliții săi, inclusiv pe republicile nerecunoscute din Caucazul de Sud, aflate pe teritoriul Georgiei.

Președintele Abhaziei ar fi oferit Turciei, pe 16 septembrie, deschiderea unei baze navale, ca reacție împotriva ultimelor măsuri de presiune ale Rusiei.

Posibila decizie a președintelui Abhaziei vine după ce acordul dintre Rusia și Abhazia privind construirea unei baze navale la Ochamchira a fost anulat în mod neașteptat, iar Kremlinul a răspuns suspendând din 1 septembrie contribuția sa la plata salariilor unor categorii de angajați ai statului abhaz, potrivit publicației ucrainene Defense Express.

Site-ul oficial al așa-zisului președinte al Abhaziei, Aslan Bzhaniya, a publicat pe 16 septembrie, pentru o anumită perioadă de timp un mesaj prin care se anula acordul cu Federația Rusă privind crearea unei baze navale ruse în portul Ochamchira, în schimb fiind trimisă Turciei o propunere de bază navală.

În special, se remarcă în comunicat propunerea trimisă președintelui Turciei, Recep Erdogan, din partea lui Aslan Bzhaniya, de a semna un acord de prietenie și parteneriat, care prevede cooperarea în sfera economică, militară și culturală. Și această decizie a fost dictată de „legăturile istorice și de voința poporului”.

„Trăim într-un moment în care trebuie să luăm decizii dificile, dar corecte pentru oamenii noștri. Iar alegerea partenerilor pe arena internațională este una dintre direcțiile principale. Prietenii noștri turci sunt gata să susțină domeniile educației și sănătății, asigurarea plății decente pentru medicii și profesorii noștri ... în persoana Turciei, Abhazia va primi un aliat unic și de încredere în domeniul apărării și protecției bazelor Marinei Turce, care le vor înlocui pe cele rusești, ca un scut de încredere pentru independența noastră”, a spus Aslan Bzhania.

 

Mesajul a fost ulterior șters, dar era prea târziu. Cum de s-a ajuns la asemenea tensiuni între Rusia și satelitul său Abhazia, rușii oprind chiar și plățile sociale

 

2. Sursă foto... (turcia_marina_turca_38508200.jpg)

Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia - T.C. Millî Savunma Bakanlığı Facebook

La scurt timp după publicare, tot pe 16 septembrie, mesajul a fost eliminat de pe site dar a rămas în cache, potrivit Defense Express care a publicat o captură de ecran cu comunicatul original.

Ulterior, dar tot pe 16 septembrie, pe site-ul web al așa-zisului președinte al Abhaziei s-a publicat faptul că postarea despre cererea adresată Turciei nu este valabilă, deoarece site-ul președinției abhaze a fost spart și respectiva postare a fost făcută de un hacker.

Astfel, deocamdată situația rămâne doar ipotetică. 

Motivele clare a unei astfel de decizii a președintelui Abhaziei rămân necunoscute, dar este cert că Rusia a oprit plățile sociale către lucrătorii abhazi ai forțelor de securitate, medici și profesori de la 1 septembrie.

De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că Ankara nu recunoaște Abhazia ca independentă, considerând-o parte a Georgiei. Dar anumite relații turco-abhaze există. În special, așa-numitul Minister al Afacerilor Externe al Abhaziei informează despre vizitele destul de regulate ale oficialităților în Turcia, dar acestea sunt direcționate în mare parte către întâlniri cu diaspora abhaziană din Turcia, care pare să depășească numărul total al populației Abhaziei: 500.000 față de aproximativ 225.000, potrivit Defense Express.

 

Lavrov încearcă să arate că totul e sub control

 

Comentariul autorului: Referindu-se la suspendarea plăților sociale rusești către Abhazia, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a precizat pe 5 septembrie, că nu este o agravare, ci se referă la menținerea unui echilibru a obligațiilor pe care le-au asumat guvernele celor două țări. Lavrov nu a precizat care obligații sunt în discuție dar, l-a invitat pe omologul său abhaz, Serghei Shambala, să viziteze Rusia la orice dată convenabilă.

3. Președinte... (lavrov-putin_59327100.jpg)

Președintele rus Vladimir Putin și ministrul de externe Serghei Lavrov, în timpul unei întrevederi din 2016. Foto: Kremlin.ru

Proaspătul ministru de externe (numit pe 6 august) al autoproclamatei republici Abhazia, Serghei Shambala, a transmis un mesaj ambiguu privind viitorul bazei rusești de la Ochamchira. Întrebat de un corespondent Ria Novosti într-un interviu (9 august), când se va deschide baza navală rusă din Ochamchira?, Serghei Șambala, a răspuns: ”Cât despre portul Ochamchira, nu vorbim despre deschiderea unei baze navale acolo.”

Încercând să explice de ce Rusia a oprit plățile sociale către Abhazia, prim-vicepreședintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrarea euroasiatică și relațiile cu compatrioții, Konstantin Zatulin, a precizat, pe 5 septembrie, că decizia Rusiei este ca urmare a neîndeplinirii a obligațiilor din partea Abhaziei. În plus, Zatulin a spus că în așa-zisul parlament abhaz există oameni care încearcă să prejudicieze relațiile cu Rusia. O „minoritate activă” din parlamentul abhaz face campanie împotriva acordurilor cu Rusia și consideră acest lucru drept o încălcare a suveranității Abhaziei, a precizat Zatulin citat de un site abhaz de știri.

Reamintim că pe 14 și 15 septembrie a fost semnalată o prezența navală rusă masivă în Marea Neagră. Potrivit, comunicatelor Forțelor Navale ucrainene, 16 nave de luptă rusești au ieșit din portul Novorosiisk. Potrivit unor imagini comerciale din satelit, gruparea navală rusă a fost identificată că se îndreaptă spre sud, direcție în care se află portul abhaz Ochamchira.

Pe 11 septembrie, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reiterat sprijinul său pentru Ucraina. „Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei este neclintit. Întoarcerea Crimeei în Ucraina este o cerință a dreptului internațional”, a declarat Erdogan într-un mesaj video la cel de-al patrulea Summit al liderilor Platformei Crimeea.

4. Sursă foto... (georgia-harta-osetia-de-sud-abhazia-rusia_00193700.png)

Sursă foto: Wikipedia

Abhazia a contribuit cu militari în cadrul trupelor ruse din Ucraina și a oferit sprijin umanitar în zonele ocupate de Rusia, iar acum pregătește un lot de ajutor pentru populația rusă din Kursk.

„În timpul operației militare speciale (n.r. - invazia pe scară largă) din Donbass, 47 dintre băieții noștri au murit. Ne-am luat asupra noastră aducerea înapoi a morților și încercăm să răspundem rapid. … Aceștia nu sunt doar luptători din brigada Pyatnashka, ci și oameni din Abhazia, chemați din diferite orașe ale Rusiei”, a declarat ministrul pentru Situații de Urgență, Lev Kvitsinia, pe 18 septembrie, citat de o agenție de presă abhază. Kvitsinia a mai spus că, în 2022, Abhazia a trimis aproximativ 200 de tone de marfă umanitară în Donbass - apă potabilă, alimente, fructe, citrice. În 2023, au fost expediate 80 de tone, anul acesta - mai mult de 10 tone.

„Acum pregătim un alt lot de ajutor umanitar, de data aceasta pentru regiunea Kursk”, a spus ministrul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel