Sateliți la plural. România demarează achiziția primului satelit militar, dintr-un program mai amplu. Polonia și România vor dispune de rețele de sateliți

Foto: Radiolocație @Facebook
Foto: Radiolocație @Facebook

România urmează să lanseze anul acesta etapa întâi a achiziției primului satelit militar. Dar programul de înzestrarea e unul mult mai ambițios și vizează achiziția mai multor sateliți.

Ideea de a achiziționa un satelit propriu nu e una nouă. Încă din 2018 au apărut informații cu privire la intenția Armatei României de a achiziționa un satelit pentru a evita costurile de închiriere a serviciilor de comunicare prin satelit.

Achiziția unui sistem de informații geospațiale reprezintă un pas uriaș făcut de România spre independența privind asigurarea necesarului de informații pentru apărare și securitate. 

 

Sateliți la plural. România demarează anul acesta un ambițios program de achizițe a unor sateliți militari

 

2. -imagine fara descriere- (imagine-grafica-arma-anti-satelit_21589700.jpg)

Despre acest program extrem de ambițios al Armatei a vorbit şeful Direcţiei Generale pentru Armamente, generalul-locotenent inginer Teodor Incicaş, în emisiunea "Euroatlantica" de la Radio România, realizată de Radu Dobriţoiu. Foarte interesant, oficialul Armatei României a folosit termenul plural în momentul în care a discutat despre achiziția unui satelit militar.

Astfel, în prima etapă, care va demara anul acesta, România va achiziționa un satelit militar. Câți sateliți sunt vizați în întregul program nu a fost încă precizat oficial. 

„Sistemul satelitar militar de telecomunicaţii, pentru că aşa îl numim este un program de înzestrare strategic, de interes naţional, cu aplicare în spectrul comunicaţiilor satelitare şi tehnologii avansate, care va asigura acoperirea multi-domeniu a nevoilor de misiuni ale Ministerul Apărării Naţionale şi instituţiilor de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Este un program prioritar pentru noi. Noi suntem în faza finală de fundamentare şi considerăm că primul satelit, deci etapa întâi a acestei achiziţii, primul satelit, achiziţia primului satelit, va putea fi lansată în acest an”, a precizat generalul-locotenent Teodor Incicaș.

 

România și Polonia vor gestiona pe Flancul Estic rețele de sateliți militari

 

3. Foto: Airb... (sateliti-airbus_32155100.jpg)

Foto: Airbus Defence and Space

Importanța sateliților în conflictele militare s-a văzut și continuă să se vadă în Ucraina. Pe Flancul Estic nu doar România demarează prgrame de înzestrare cu sateliți militari, cât și Polonia, dar polonezii sunt mai avansați în program.

Așa cum preciza anul trecut și DefenseRomania, Airbus Defence and Space a semnat un contract cu Polonia pentru furnizarea unui sistem de informații geospațiale, inclusiv dezvoltarea, fabricarea, lansarea și livrarea pe orbită a doi sateliți optici de înaltă performanță destinați observării Pământului. 

Contractul, a cărui valoare nu a fost făcută publică, acoperă, de asemenea, componenta terestră asociată, inclusiv o stație de recepție directă în Polonia, servicii de lansare, instruire pentru echipa poloneză, întreținere și asistență tehnică pentru sistemele spațiale și terestre.

Asamblarea, integrarea și testele sateliților vor fi efectuate în facilitățile specializate ale Airbus din Toulouse, iar lansarea este planificată până în 2027. Începând din 2023, Polonia are acces la imaginile Pléiades Neo direct de la Airbus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel