România a anunțat oficial că semnează achiziția de F-35 săptămâna asta. Premierul României promite investiții majore în modernizarea Armatei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35 al Forțelor Aeriene americane din Europa (USAFE) expus la BSDA 2024 - Lockheed Martin
F-35 al Forțelor Aeriene americane din Europa (USAFE) expus la BSDA 2024 - Lockheed Martin

Premierul român Marcel Ciolacu, aflat în vizită la Bruxelles, a avut o întâlnire cu secretarul general al NATO Mark Rutte, la sediul Alianţei Nord-Atlantice.
Ciolacu a anunţat că l-a informat pe Rutte despre faptul că, în cursul acestei săptămâni, România va semna cu partea americană scrisoarea de acceptare pentru programul de achiziţionare a 32 de avioane F-35 de ultimă generaţie.

Marcel Ciolacu a subliniat mai multe puncte cheie referitoare la sprijinul României față de NATO și angajamentele în domeniul securității.

Sprijin pentru mandatul secretarului general NATO.

"L-am asigurat pe domnul secretar general, în cadrul acestei prime întâlniri cu un oficial român, de întreg sprijinul Guvernului pe care îl conduc şi al meu personal pentru îndeplinirea mandatului său atât de important. Am simţit solidaritatea domnului Rutte din primele clipe ale mandatului, când a dat o declaraţie fermă de sprijin pentru România în contextul incidentului cu dronele ruseşti din luna octombrie şi îi mulţumesc pentru acest lucru. România şi poporul român au un ataşament profund faţă de valorile euroatlantice. NATO şi relaţia transatlantică, Statele Unite şi Uniunea Europeană sunt pilonii pe care ne clădim securitatea şi apărarea", a declarat Ciolacu, citat de Agerpres.

Marcel Ciolacu a anunţat că l-a informat pe Rutte despre faptul că, în cursul acestei săptămâni, România va semna cu partea americană scrisoarea de acceptare (LOA) pentru programul de achiziţionare a 32 de avioane F-35 de ultimă generaţie.

"Vom continua să investim sume importante în modernizarea Armatei, pentru că vrem ca România să probeze prin fapte concrete că este un aliat de încredere şi un furnizor de securitate în regiune şi dincolo de aceasta", a completat premierul.

"Am alocat deja 2,5% din PIB pentru Apărare în acest an şi vom continua să menţinem prioritare şi în perioada următoare investiţiile în apărare", a precizat prim-ministrul.

 

România vrea să contribuie la consolidarea NATO

 

"Suntem pregătiţi să contribuim la întărirea Alianţei şi la menţinea unei relaţii transatlantice cât mai solide. Este cu atât mai important să facem acest lucru, având în vedere că ne confruntăm cu un context de securitate extrem de complicat.

Ciolacu a subliniat contextul de securitate complicat, dat fiind că Rusia reprezintă o amenințare majoră la adresa NATO, având un război activ în Europa chiar la granițele României.

Rusia a demonstrat o postură agresivă prin încălcările spațiului aerian și prin comportamentul său în Marea Neagră, ceea ce face necesar un răspuns solidar și unit al Alianței, cu creșterea efectivelor în zonă.

Federaţia Rusă a ales să devină cea mai mare ameninţare la adresa NATO. Rusia a readus războiul în Europa, chiar la graniţele României, iar acest lucru a crescut nivelul de preocupare în rândul cetăţenilor noştri. De aceea, suntem aici, în sediul NATO, umăr la umăr, pentru a da un mesaj puternic că românii sunt în siguranţă şi stabilitate. România face parte din NATO, Alianţa are o prezenţă consistentă în România, iar aceasta este garanţia că fiecare centimetru al teritoriului nostru este apărat pe deplin", a precizat premierul.

Ciolacu a exprimat recunoștința față de sprijinul aliaților în domeniul apărării, dar a solicitat suplimentarea și întărirea prezenței NATO în România, precum și consolidarea posturii NATO la Marea Neagră, pentru a descuraja amenințările rusești.

"I-am transmis domnului secretar general recunoştinţa României atât faţă de aliaţii care ne sprijină concret, cât şi faţă de NATO care a adoptat măsuri dedicate României în domeniul apărării terestre şi aeriene. Avem o prezenţă militară aliată consistentă în România, dar i-am solicitat domnului secretar general să sprijine suplimentarea şi întărirea acestei prezenţe, dar şi consolidarea posturii NATO pe Flancul estic, la Marea Neagră. Un astfel de demers este indispensabil pentru descurajarea credibilă a ameninţărilor ruseşti. De altfel, încălcările spaţiului aerian aliat şi postura agresivă a Rusiei din Marea Neagră arată cât de important este să creştem efectivele în zonă şi să oferim un răspuns solidar şi unitar al Alianţei", a menţionat Ciolacu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel