Șantajul cosmic din partea Rusiei continuă: Lavrov și miniștrii din Burkina Faso și Mali se angajează că nu vor desfășura arme în spațiu

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Satelit Cosmos 2543
Satelit Cosmos 2543

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologii săi din Burkina Faso și Mali au fost primii care au semnat o declarație prin care se angajează să nu desfășoare arme în spațiu în această săptămână.

Ideea țărilor africane sărace cu un program de arme spațiale poate părea de râs, dar Burkina Faso, Mali și Niger au anunțat recent și un alt acord cu Rusia care le va permite să achiziționeze sateliți de telecomunicații și supraveghere.

Desfășurarea armelor nucleare și a armelor de distrugere în masă în spațiu este interzisă de Tratatul privind spațiul cosmic din 1967, la care sunt semnatare 115 țări, inclusiv Rusia și Statele Unite.

Cu toate acestea, în aprilie a acestui an, Moscova a respins o rezoluție a ONU prin care se cere statelor să prevină o cursă a înarmărilor în spațiu, îndemnând efectiv la respectarea Tratatului privind spațiul cosmic.

Dacă adăugăm aici retorica nucleară a oficialilor ruși și justificările acestora privind acțiunile Rusiei în Ucraina, rezultă un cocktail periculos pe care îl prepară Moscova.

Revenind la acordul bizar semnat de Rusia cu oficialii din Burkina Faso și Mali, se pare că Moscova dorește ”internaționalizarea” problematicii armelor în spațiu, când, de fapt, doar câteva state au resursele de a desfășura astfel de capabilități, iar țările africane sunt departe de a atinge o astfel de capacitate tehnică.

„În timpul unei întâlniri în marja celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, Serghei Lavrov și Karamoko Jean-Marie Traoré au semnat o declarație comună conform căreia nu vor fi primii care vor plasa arme în spațiu”, a informat sâmbătă Ministerul de Externe rus, într-o postare făcută pe rețeaua Telegram referitoare la negocierile cu Burkina Faso.

În marja Adunării Generale de la New York, Lavrov a semnat această declarație și cu șeful diplomației maliene, Abdoulaye Diop, a anunțat deja joi agenția TASS. Ea a adăugat că „zeci de țări” au semnat deja această inițiativă rusă.

 

Sateliți pentru statele africane

 

În același timp, Mali, Burkina Faso și Niger au anunțat un acord cu Rusia care le va permite să achiziționeze sateliți de telecomunicații și supraveghere, informa, săptămâna trecută, BBC.

Un trio de țări din Africa de Vest conduse acum de regimuri militare care luptă împotriva insurgenților islamiști au folosit de multă vreme serviciile mercenarilor ruși și ajutorul militar de la Moscova.

„Miniștrii din cele trei țări s-au întâlnit luni (23 septembrie - n.r.) cu reprezentanții agenției aerospațiale ruse Roskosmos în capitala Mali, Bamako, pentru a discuta despre acord. Potrivit ministrului de finanțe malian Alouséni Sanou, tehnologiile achiziționate vor consolida supravegherea frontierelor și securitatea națională în toate cele trei țări”, a scris BBC.

Deși nu declară direct că îi va înarma pe conducătorii statelor africane cu arme care pot fi plasate în spațiu, simplul fapt că se face referire la utilizarea acestui tip de echipament reprezintă o amenințare voalată la adresa Occidentului

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel