Publicitate
Amintim că, pe 14 decembrie că Statele Unite au impus sancţiuni Preşedinţiei Industriilor de Apărare din Turcia (SSB) – agenția ministerului turc al Apărării, responsabilă pentru contractele de achiziţie din domeniul militar.
Sancţiunile includ interzicerea tuturor licenţelor de export americane către SSB şi îngheţarea activelor, precum şi restricţii de viză pentru Ismail Demir, şeful agenţiei turce. Cu alte cuvinte, de acum înainte, Washingtonul se va abține să îi acorde orice licență de export Turciei.
Sancţiunile au fost impuse la aproape trei ani de zile de cânt Moscova şi Ankara au bătut palma pentru acest tip de sisteme.
Sancțiunile impuse sunt în conformitate cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruseşti din domeniul industrie de apărare.
Dar, potrivit lui Ismail Demir, Turcia a reușit să producă componentele pe care le importa din SUA, folosite pentru dronele militare.
"Poate dura ceva timp, poate fi puțin costisitor, dar putem face acest lucru", a spus Ismail Demir cu referire la capacitatea industrie turce de apărare de a produce componentele pe care cândva le importa din SUA.
Dronele turcești şi-au dovedit utilitatea în ultimii doi ani de zile, fiind folosite în conflictele din Siria și Libia, iar cel mai recent în toamna anului 2020, când Forţele Armate Azere au distrus mai multe tancuri şi piese de artilerie ale Armatei Armene.
Conflictul din Nagorno-Karabakh, şi utilizarea dronelor turceşti Bayraktar TB2 a determinat Canada, în toamna anului 2020, să suspende exportul de componente militare către Turcia, situaţie care a determinat Ankara să acorde o atenţie deosebită îmbunătăţirii capacităţilor de producţie ale industrie naţionale de apărare.
Potrivit Ahval News, Ismail Demir a declarat că Turcia avansează cu planurile de extindere capacităţilor de producţie şi export după ce a convenit anul trecut un acord în valoare de 240 milioane de dolari cu Tunisia - Turkish Aerospace Industries (TAI) a câștigat un contract pentru furnizarea a șase drone Anka-S.
"Există atât de multe alte țări din Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu, nordul Africii și chiar Europa care sunt interesate de dronele noastre", a spus Ismail Demir pentru AFP.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News