Sancțiunile europene pentru Turcia mai așteaptă. UE vede „evoluții pozitive” în relația greco-turcă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia - T.C. Millî Savunma Bakanlığı Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia - T.C. Millî Savunma Bakanlığı Facebook

Uniunea Europeană a decis să amâne posibilele sancțiuni impuse Turciei datorită reluării, pe 25 ianuarie, a convorbirilor greco-turce.

Ministrul german de externe Heiko Mass, care s-a aflat în Turcia săptămâna trecută, a declarat după întâlnirea miniștrilor de externe a statelor UE: „Nu am decis să sancționăm Turcia astăzi pentru că vedem că există evoluții pozitive”.

„Nu mai există nave turcești în zonele contestate din estul Mediteranei iar discuțiile exploratorii dintre Turcia și Grecia au început în această seară, la Istanbul. Toate acestea sunt semnale pozitive pe care le-am așteptat mult timp, care acum nu ar trebui să fie tensionate de sancțiuni ”, a adăugat acesta.

UE insistă asupra faptului că Ankara trebuie să facă progrese în cadrul negocierilor cu Grecia, Josep Borrell declarând că analiza privind sancțiunile este în curs. "Lista nu este gata, dar nu a fost pusă deoparte", a spus el.

În cadrul unei întâlniri la Bruxelles, la 10 decembrie, liderii UE au decis să întocmească o listă a obiectivelor turcești care pot fi supuse sancțiunilor. În timp ce Franța, Grecia și administrația cipriotă au presat pentru o atitudine dură față de Turcia, alte state UE conduse de Germania s-au arătat până acum interesate de o abordare mai diplomatică, relatează cotidianul turc Dailysabah.

 

Primul contact după aproape cinci ani, între Grecia și Turcia cu privire la disputele din Mediterană

 

Cel mai recent, Turcia și Grecia au lansat luni primul contact diplomatic direct sub formă de discuții exploratorii în aproape cinci ani pentru a soluționa disputele lor legate de drepturile de suveranitate în estul Mediteranei.

Cele două țări au inițiat discuții exploratorii referitoare la problemele din Mediterana de Est, într-un efort de a găsi o soluție corectă, durabilă și incluzivă. Aceste discuții au ajuns la cea dea 61-a rundă de convorbiri, care au loc între cele două state.

Turcia spune că totul trebuie negociat: granițele maritime și zonele economice exclusive din Marea Egee, demilitarizarea insulelor grecești de pe coasta Turciei, însă Grecia vrea doar să vorbească despre delimitarea platourilor continentale din zona Egee și din zonele economice.

Turcia și Grecia, membru al UE, s-au confruntat cu mai multe probleme. Turcia a respins cererile privind frontierele maritime, formulate de Grecia și de administrația cipriotă greacă, subliniind că aceste revendicări excesive încalcă drepturile suverane ale Turciei și ale Republicii Turce a Ciprului de Nord (aceasta din urmă fiind recunoscută doar de Turcia).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel