Saga sistemelor antiaeriene S-400 pentru Turcia continuă. Washingtonul este pregătit să impună sancțiuni

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400
EXCLUSIV
sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400

Administrația SUA intenționează să impună sancțiuni Turciei pentru achiziționarea din Rusia a sistemelor antiaeriene S-400. Sancţiunile vin la aproape trei ani de zile de cânt Moscova şi Ankara au bătut palma pentru acest tip de sisteme. Presa internaţională sugerează că sancţiunile pe care Washingtonul vrea să le impună vizează administrația industriei de apărare din Turcia și pe șeful acesteia Ismail Demir.

În cursul zilei de ieri, agenţia de presă Reuters a precizat în exclusivitate, citând, sub protecţia anonimatului, mai multe surse de la Washington, că SUA intenționează să impună sancțiuni Turciei pentru achiziționarea sistemelor de de apărare antiaeriană S-400.

Demersul mult așteptat, impunerea de sancţiuni Turciei pentru achiziţia sistemelor ruseşti de apărare antiaeriană S-400, ar putea nemulţumi Ankara și va influența relațiile cu noua administrație a președintelui ales Joe Biden. Potrivit Reuters, pachetul de sancţiuni impus Turciei ar urma să fie anunţat în cursul zilei de vineri.

SUA intenționează, după mai bine de trei ani de divergențe diplomatico-militare, să impună sancțiuni Turciei pentru achiziționarea de rachete S-400. Potrivit Bloomberg, președintele Donald Trump a semnat un pachet de măsuri recomandat de secretarul de stat Michael Pompeo. Sursa citată precizează că până la acesta oră nu se cunosc detalii referitoare la ce conţine pachetul de acţiuni pe care Statele Unite ar urma să-l impună Turciei.

Sancțiunile ar fi în conformitate cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruseşti din domeniul industrie de apărare. Agenţia Reuters a raportat că sancțiunile i-ar viza probabil pe oficialii turci din domeniul industrie de apărare, inclusiv pe șeful agenției de achiziții publice din sectorul de apărare.

Până în prezent, nici Consiliul Național de Securitate și nici Departamentul de Stat al SUA nu au dorit să comenteze informaţiile apărute în editorialul agenţiei Reuters.

 

Principalele motive pentru achiziționarea de sisteme S-400 de către Turcia sunt mai mult politice decât militare?

 

Ankara a susținut în repetate rânduri că sistemul de apărare antiaeriană S-400 a fost achiziţionat ca o nevoie urgentă, având în vedere conflictele militare din jurul țării, și a declarat că aliații, inclusiv SUA, nu au oferit alternative, cum ar fi sistemul Patriot, în condiții impuse şi acceptate de Turcia.

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat, joi, că ar fi un semn de „lipsă de respect” dacă SUA ar ajunge să sancționeze Turcia, un aliat atât de important al NATO.

Reamintim că la sfârșitul lunii octombrie, Departamentul de Stat al SUA a avertizat încă o dată despre incompatibilitatea utilizării S-400 și obligațiile Turciei față de NATO. Ca răspuns, Erdogan a confirmat că Ankara nu intenționează să renunţe la sistemele S-400 achiziționate din Rusia.

Un înalt oficial turc, citat de Reuter, a declarat că sancțiunile vor afecta şi mai mult relaţiile tensionate dintre cele două state membre ale NATO.

,,Sancțiunile nu ar aduce un rezultat benefic, ar fi contraproductive. Ar dăuna relațiilor", a spus oficialul. ,,Turcia este în favoarea rezolvării acestor probleme prin diplomație și negocieri. Nu vom accepta sancţiuni unilaterale", a precizat acesta.

Citeşte şi: Fiasco total pentru Erdogan - Testul sistemului de rachete S-400 a fost un eşec?

Decizia va avea repercusiuni mult dincolo de Turcia, trimiţând un mesaj partenerilor americani din întreaga lume care ar putea lua în considerare cumpărarea de echipamente militare rusești și care au fost avertizați în mod repetat cu privire la sancțiunile pe care Washingtonul este dispus să le impună.

Totuși, creșterea presiunilor SUA şi mai nou disponibilitatea de a impune sancţiuni Turciei, nu sunt lipsite de risc. Washingtonul nu vrea să-l împingă pe Erdogan și mai aproape de președintele rus Vladimir Putin, al cărui obiectiv este să slăbească și să divizeze NATO.

Rusia a livrat sistemul sol-aer S-400 anul trecut, iar Turcia le-a testat încă din octombrie. Ankara a spus sistemele S-400 că nu vor fi integrate în sistemul stratificat de apărare aeriană al NATO și că acesta nu reprezintă o amenințare de securitate pentru statele aliate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel