Sabotajul rusesc este în creștere, avertizează serviciile de informații europene. Până în 2030, vor fi capabili să atace teritoriul NATO

Armata rusă / Foro: Ministerul rus al Apărării
Armata rusă / Foro: Ministerul rus al Apărării

Președintele rus Vladimir Putin testează „liniile roșii” ale Occidentului, i-a avertizat șeful serviciilor de informații civile, Bruno Kahl, pe parlamentarii germani, în cursul audierii de luni a comisiei parlamentare de supraveghere a Bundestagului.

Acțiunile serviciilor secrete rusești în Germania devin din ce în ce mai agresive, cazurile de spionaj și sabotaj fiind tot mai dese.

„Asistăm la acțiuni agresive din partea serviciilor de informații ruse”, a declarat Thomas Haldenwang, șeful Biroului pentru Protecția Constituției, agenția civilă de contrainformații din Germania. Potrivit acestuia, activitățile Moscovei au atins un nivel fără precedent. „În special, spionajul și sabotajul rusesc în Germania este în creștere, atât calitativ, cât și cantitativ”, a adăugat el.

„Kremlinul consideră Occidentul și, prin urmare, Germania, ca un inamic”, a avertizat Bruno Kahl, președintele Serviciului Federal de Informații (BND), referindu-se la războiul din Ucraina. Activitățile Moscovei au atins un nivel fără precedent. „Putin testează „liniile roșii” ale Occidentului”, a spus el, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Potrivit lui Kahl, Rusia investește mult mai mult în armata sa decât țările NATO. Până la sfârșitul acestui deceniu, forțele sale armate vor fi probabil capabile să atace teritoriul NATO din punct de vedere al personalului și al materialului. 

Președintele Oficiului Federal pentru Contrainformații Militare (BAMAD), Martina Rosenberg, a subliniat că numărul încercărilor de spionaj asupra așa-numitei infrastructuri critice este „alarmant” de mare și solicită o vigilență sporită. „Accentul este pus pe Bundeswehr”, spune oficialul, care precizează că rușii vizează destabilizarea societăților în ansamblu: „Este vorba de identificarea livrărilor de arme germane în Ucraina, de proiecte de instruire, de proiecte de arme sau de inducerea unui sentiment de nesiguranță prin sabotaj”, a spus ea, potrivit Rhenische Post.

Toți cei trei șefi de informații au avertizat că serviciile de securitate trebuie să fie dotate cu competențele necesare pentru a putea evita pericolul. 

Rusia respinge categoric afirmațiile șefilor serviciilor secrete germane. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, raționamentul informațiilor germane despre pericolul unui atac rusesc este ilogic și incorect. Rusia, spre deosebire de NATO, nu amenință pe nimeni, și va face totul pentru a-și asigura securitatea. „Rusia face tot ce este necesar pentru aceasta și are tot potențialul necesar pentru aceasta”, a spus el, citat de TASS.

Luna trecută, șeful Serviciul de Informații de Securitate (BIS) al Cehiei avertiza că Rusia încearcă să refacă numărul de spioni. În ciuda expulzării unui număr de ofițeri de informații ruși cu acoperire diplomatică, activitățile Rusiei nu au încetinit prea mult, iar operațiunile clasice de informații au continuat, relevă raportul BIS, citat de presa cehă.

Cehia a fost una dintre țintele predilecte ale serviciului de informații militare rusesc GRU, încă de acum 10 ani. Amintim că agenții GRU au fost implicați în exploziile depozitelor de muniții din Vrbetice, în 2014, așa cum relevă concluziile anchetei Serviciului ceh de informații.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel