După luni de negocieri cu statele europene, Turcia a depus luna trecută, așa cum analiza și DefenseRomania la vremea respectivă, o solicitare oficială pentru achiziția a 40 de avioane Eurofighter Typhoon.
Marea Britanie și Spania au spus „da”, și deși Germania rămăsese reticentă, faptul că s-a depus o ofertă oficială arăta că dialogul dintre Berlin și Ankara este unul pozitiv. Dezghețul a început din luna octombrie a anului trecut când președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit cu cancelarul de atunci Olaf Scholz pe care l-a numit „dragul său prieten”.
Doar că o minune nu ține prea mult timp. Cel puțin momentan.
Se îneacă turcii la mal? Cine și de ce blochează pe ultima sută de metri achiziția Turciei de avioane Eurofighter
Sursă foto: Bundeswehr
Se pare că nemții s-au răzgândit pe ultima sută de metri.
Astfel, guvernul interimar german, condus de social-democrați și verzi, a blocat vânzarea a aproximativ 30 de avioane Eurofighter Typhoon către Turcia, a relatat în această săptămână, pe surse, publicația germană Handelsblatt, preluată de Turkiye Today. Informația nu a fost negată de Berlin.
Potrivit unor surse guvernamentale germane, principalul motiv pentru blocarea licenței de export este arestarea liderului opoziției turce, Ekrem Imamoglu, sub acuzații de corupție, ceea ce oficialii de la Berlin au descris drept „un atac asupra democrației turce”. Opoziția din Turcia susține că acuzațiile de corupție aduse lui Imamoglu sunt motivate politic.
Deși cancelarul în exercițiu Olaf Scholz a susținut exporturile de armament către Turcia în timpul unei vizite la Istanbul în octombrie 2024, arestarea lui Imamoglu a determinat o schimbare de poziție. Scholz declara anterior: „Turcia este membră NATO și, prin urmare, luăm în mod repetat decizii care duc la livrări specifice”.
Trebuie subliniat însă și faptul că în acest moment mandatul lui Scholz se apropie de final. Rămâne de văzut dacă sub conducerea viitorului cancelar german Friedrich Merz, vânzarea de avioane Eurofighter către Turcia va rămâne blocată, mai ales că CDU, partidul lui Merz, e mai favorabil ideii de a exporta armament, decât SPD, cel al lui Scholz.
Planul de achiziție prevede până la 40 de avioane: 20 de aeronave Tranche 1 second-hand din Regatul Unit și 20 de aeronave Tranche 4 noi - cea mai avansată versiune a Eurofighter -, ce ar urma să intre în serviciu Turciei până în 2030.
Turcii vor să cumpere tot ce e occidental când vine vorba de aviație militară
Eurofighter / Aeronautica militare italiana - AMI / facebook
Eliminată din programul F-35 condus de SUA, din cauza achiziției sistemelor rusești S-400 în 2017, Turcia a urmărit mai multe căi pentru modernizarea flotei sale aeriene.
E vorba de programul F-16 Block 70, unde Turcia a semnat un acord de 1,4 miliarde de dolari pentru 40 de avioane F-16 noi și modernizarea flotei existente. Concomitent turcii dezvoltă și avionul de vânătoare de generația a cincea, KAAN, a efectuat primul zbor în februarie 2024 și este în faza de testare.
În ceea ce privește Eurofighter, Turcia dorește echiparea avioanelor europene să fie cu rachete Meteor de la MBDA (aproximativ 400 de rachete fac parte a unui contract). Franța a aprobat vânzarea, deși Grecia și-a exprimat nemulțumirile.
E foarte posibil ca în cele din urmă, având în vedere poziția privind exporturile a noului cancelar german, precum și presiunile Franței, Spaniei și Marii Britanii, Germania să revină asupra deciziei iar telenovela Eurofighter Typhoon către Turcia să se încheie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News