S-au făcut toate calculele și se știe câte F-16 va primi Ucraina. Trei țări din nordul Europei sunt cele mai active iar România joacă și ea un rol esențial

Cristian Soare |
Data publicării:
Avioane de tip F-16 Fighting Falcon olandeze. Foto: Ministerul Apărării al Regatului Țărilor de Jos
Avioane de tip F-16 Fighting Falcon olandeze. Foto: Ministerul Apărării al Regatului Țărilor de Jos

Norvegia se pregătește să livreze 22 de avioane de luptă F-16 Ucrainei, ca parte a unei ''coaliții aeriene'', a precizat publicația norvegiană Nettavisen. Cu toate acestea, se remarcă faptul că nu toate aceste avioane de vânătoare erau pe deplin operaționale. Unele dintre ele pot fi folosite ca ''donatori de piese de schimb'' pentru repararea și întreținerea altor F-16 norvegiene care vor fi transferate Forțelor Aeriene Ucrainene.

Pe lângă avioanele propriu-zise, Ucraina poate primi din partea Norvegiei, de asemenea, motoare pentru avioane de luptă, echipamente auxiliare, simulatoare de antrenament, piese de schimb și alte echipamente.

Publicația notează că douăsprezece avioane F-16 pe care Norvegia intenționa să le vândă companiei americane Draken Internaţional, în cadrul unui acord semnat în noiembrie 2021, ar putea fi în operaţionale şi gata de zbor.

Încă nu se știe când ar putea primi Ucraina avioanele F-16 norvegiene, dar se presupune că acest lucru nu se va întâmpla înainte de summitul NATO de la Washington din iulie.

 

Câte avioane F-16 va primi Ucraina. Statele din nordul Europei sunt cele mai active în „coaliția F-16”

 

2. F-16 norve... (f-16-norvegia_97429100.jpg)

F-16 norvegian, sursă foto: @official Forsvaret - Forțele armate norvegiene

Recent, Statele Unite au autorizat Danemarca, Norvegia și Olanda să transfere Ucrainei 65 de avioane de luptă F-16, precum și piese de schimb, simulatoare de antrenament și alte echipamente.

La începutul lunii aprilie, Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat că mai multe grupuri de piloți ucraineni și-au perfecționat pregătirea pentru F-16 în țări aliate.

Pe lângă piloți, continuă pregătirea personalului tehnic, astfel încât, în viitor, acești specialiști își vor antrena deja colegii direct în Ucraina.

Anterior, președintele României, Klaus Iohannis, a aprobat instruirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 la un centru de pregătire din România.

Recent, Pentagonul a trasat, de asemenea, "liniile roșii" în ceea ce privește utilizarea avioanelor F-16 ucrainene în timpul războiului ruso-ucrainean. Țările occidentale văd utilizarea acestor avioane doar în interiorul teritoriului suveran al Ucrainei.

 

România joacă și ea un rol esențial în „coaliția de F-16” pentru Ucraina

 

2. -imagine fara descriere- (centru-de-pregatire-f-16-romania_94333400.jpg)

La finalul anului trecut a devenit operațional la Baza 86 Borcea, România, primul centru de antrenament pe F-16 din Europa. Centrul a fost ridicat în timp record. România a pus la dispoziție logistica, instructajul e asigurat de Lockheed Martin iar Olanda a transferat echipamente, inclusiv avioane F-16.

Practic, centrul din România a fost transferat din Tucson, Arizona, Statele Unite ale Americii de către partea olandeză. 

Centrul de instruire F-16 din Baza 86 Aeriană îşi propune să creeze un hub internaţional pentru instruirea piloţilor de aeronave F-16, nu doar pentru nevoile actuale şi viitoare ale Forţelor Aeriene Române, ci şi pentru sprijinirea aliaţilor şi partenerilor inclusiv a celor ucrainieni.

Mai mulți piloți români deja au început pregătirea la centrul de F-16 din România. Urmează așadar ca aici să ajungă și piloți ucraineni.

CITEȘTE ȘI: Rusia afirmă direct că România ar putea fi lovită de rachete rusești dacă avioanele F-16 ale Ucrainei vor efectua misiuni de pe aeroporturile noastre

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel