“NATO va implica în această misiune atât nave care se află deja în Marea Baltică, precum și altele trimise direct din statele membre ale Alianței. În total, vor fi zece nave de luptă, care vor rămâne pe mare până în luna aprilie”, a notat portalul finlandez Yle.
Navele occidentale vor patrula în apropierea cablurilor de alimentare și de date. Acestea vor acționa, în principal, ca un factor de descurajare. În apele internaționale, NATO nu poate, de exemplu, să blocheze trecerea navelor din alte țări.
În plus, Golful Finlandei va fi păzit în continuare, în special, de nave finlandeze și estoniene.
NATO a decis să-și sporească prezența în Marea Baltică pe 30 decembrie, la cererea Finlandei și Estoniei. Autoritățile din aceste state suspectează că, pe 25 decembrie, petrolierul Eagle S a deteriorat cablul electric Estlink 2 dintre Finlanda și Estonia, precum și patru cabluri de telecomunicații din Golful Finlandei cu o ancoră.
„Flota din umbră” a Rusiei e foarte activă în Marea Baltică
Foto cu caracter ilustrativ. Photo source: NATO
Petrolierul face parte din așa-numita “flotă din umbră” a Rusiei și ajută la evitarea sancțiunilor impuse de țările occidentale.
Pe de altă parte, partenerii din Joint Expeditionary Force, condusă de Marea Britanie, au anunțat că vor folosi inteligența artificială pentru a consolida monitorizarea traficului de nave în apropierea infrastructurii critice din Marea Baltică. Asociația forțelor expediționare include 10 state.
În total, în Golful Finlandei și în alte zone din Marea Baltică, într-o perioadă de puțin peste un an, cablurile au fost tăiate de trei ori. În octombrie 2023, nava Newnew Polarbear a deteriorat conducta de gaz Balticconnector și cablurile de telecomunicații.
De asemenea, în noiembrie 2024, un cablu de telecomunicații dintre Suedia, Lituania, Finlanda și Germania a fost rupt.
Anterior, în luna septembrie 2022, gazoductul Nord Stream 2 a fost avariat în Marea Baltică.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News