Acest lucru este precizat în scrisoarea de intenţie din partea Ministerului român al Apărării, a Ministerului Apărării al Regatului Ţărilor de Jos şi a companiei Lockheed Martin, care a fost semnată în timpul întâlnirii informale a miniştrilor apărării din UE desfăşurată la Toledo (Spania) de către ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, informează serviciul de presă al ministerului militar român.
"Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi tehnologii de ultimă generaţie nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru piloţii din statele aliate şi partenere, inclusiv din Ucraina", a declarat ministrul român.
Acesta şi-a exprimat speranţa că România va deveni "un lider regional în pregătirea piloţilor pentru F-16".
Pentru a implementa acest proiect, Forţele Aeriene Regale Olandeze vor disloca avioanele F-16 la Baza 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă" de la Borcea, se afirmă în comunicat.
Compania Lockheed Martin va asigura instructori de zbor şi personal tehnico-ingineresc.
"În urma acestei cooperări solide, va fi asigurată o pregătire complexă în conformitate cu standardele internaţionale", subliniază Ministerul Apărării.
Ministerul militar român aminteşte că la summitul NATO de la Vilnius din iulie a fost semnată o declaraţie comună, potrivit căreia "România se alătură Belgiei, Marii Britanii, Danemarcei, Canadei, Luxemburgului, Ţărilor de Jos, Norvegiei, Poloniei, Portugaliei şi Suediei în susţinerea instruirii piloţilor ucraineni pentru utilizarea aeronavelor F-16 în viitor.
Centrul regional de F-16 din România la Baza Aeriană 86 Borcea, o alegere așteptată și logică
Foto: Baza 86 Aeriană Borcea
Centrul de pregătire din România va fi lângă Fetești, la Baza Aeriană 86 Borcea, o alegere așteptată și cât se poate de logică.
Aici este și baza primei escadrile a României formată din 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia. E vorba de Escadrila 53 Vânătoare, de la Baza 86 Aeriană Borcea.
Forțele Aeriene române au nevoie de zeci de piloți pentru cele 32 de aeronave norvegiene F-16, care vor ajunge în România în următorii doi ani. România a semnat un contract cu Norvegia în noiembrie pentru a cumpăra F-16 second hand pentru 388 de milioane de euro, iar în iunie anul acesta, Norvegia a anunțat că a finalizat vânzarea, după ce a primit undă verde de la autoritățile americane.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News