SUA au promis inițial cel puțin 300 de milioane de euro către Fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări, reprezentând 30% din capitalul actual al acestui fond, adică 900 de milioane de euro, un capital strâns prin parteneriate între cele 12 state și sectorul privat la nivel global, anunță publicația Calea Europeană.
Totodată, Estonia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Lituania și Slovenia au decis să se alăture Poloniei și României în cadrul Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (I3M), instrument lansat cu ocazia summitului I3M de la București, din 2018, mai precizează sursa citată, analizând declarația finală a summit-ului.
În declarația lor, liderii central și est-europeni salută “decizia Estoniei, Letoniei, Ungariei, Bulgariei, Lituaniei și Sloveniei de a se alătura Poloniei și României ca investitori în Fondul de Investiții al Inițiativei celor trei Mări”.
De asemenea, cei 12 președinți au salutat anunțul SUA, făcut la Conferința de Securitate de la München din februarie 2020, cu privire la intenția lor de a investi până la 1 miliard de dolari în proiectele țărilor Inițiativei celor Trei Mări.
Amintim că SUA, prin ambasadorul Adrian Zuckerman, au anunțat că susțin proiectele Rail2Sea (Calea ferată Constanţa - Gdansk) şi Via Carpathia (autostradă) care vor interconecta flancul estic de flancul sudic al NATO, atât din punct de vedere civil, cât și militar. Proiectele vor conecta între ele mai multe state NATO și UE.
În acest sens, președintele Klaus Iohannis, în urmă cu o săptămână, răspunzând la o întrebare adresată de către publicația noastră, a precizat că finanțarea acesto proiecte se va face din Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări.
„Fiind proiecte foarte mari nu m-aș aventura să spun cam în ce interval de timp ar putea fi realizate, dar este important de înţeles că ele sunt vitale pentru regiunea noastră, fiindcă ele vor face legătura pe axa Nord-Sud care este de mare interes şi pentru ţara noastră şi eu voi pleda pentru paşi hotărâţi în direcţia realizări acestor două proiecte”, mai preciza Klaus Iohannis.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News