S-a calculat impactul asupra întregii lumi în cazul în care China blochează militar Taiwanul. Greșelile Europei în fața Rusiei, lecție pentru statele din Pacific

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Aterizarea unui J-15 pe portavionul Liaoning. Sursă foto: Ministerul Apărării chinez
Aterizarea unui J-15 pe portavionul Liaoning. Sursă foto: Ministerul Apărării chinez

China e marea provocare pentru lumea liberă în următorii ani în contextul în care China este azi un gigant militar și economic în comparație cu Federația Rusă. Cu o politică și o viziune pe termen lung, China poate perturba major sistemul internațional în cazul în care ar fi încurajată să acționeze militar pentru a rezolva problema Taiwanului.

Amenințarea Chinei e cât se poate de reală. În acest context Australia a anunțat în aceste zile un plan ambițios privind dublarea numărului de nave de luptă, până în 2045, în cadrul programului Tier 2, completare a Tier 1.

Australia, care devine una din principalele forțe din regiune pentru contracararea Chinei, va ajunge la o forță navală fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial.

China investește însă enorm în tehnologii de ultimă generație, devenind practic a doua armată a lumii după SUA.

În aceste condiții alianțele AUKUS (alianță militară între Australia, Marea Britanie și SUA) și QUAD (alianța dintre India, Japonia, Australia și SUA) au ca scop îndiguirea Chinei și descurajarea ei pentru a nu recurge la acțiuni militare în regiune.

În contextul în care președintele Xi Jinping a anunțat public că „problema Taiwanului trebuie rezolvată în timpul generației noastre”, o acțiune militară a Chinei în Taiwan, similară invadării Ucrainei de către Rusia, ar avea consecințe nu doar militare la nivel global, dar și consecințe economice uriașe.

 

Impactul blocării Strâmtorii Taiwan ar fi colosal pentru întreaga lume. Statele din Pacific nu vor să repete greșeala Europei cu Rusia și se înarmează masiv pentru a descuraja China

 

2. Portavionu... (china-liaoning-portavion-grup-de-lupta_67534400.jpg)

Portavionul chinez Liaoning în fruntea grupului său de luptă. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Ana Cătăuță, membru al Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO şi vicepreşedinte al Grupului Pro America, într-o ediție specială a podcastului Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania difuzată recent, a prezentat cele două amenințări pe care le-a identificat.

De menționat că Ana Cătăuță e cea care a efectuat un complex raport oficial în Adunarea Parlamentară NATO, raport privind amenințarea Chinei. Astfel, ea a identificat două direcții majore de amenințare: Cea militară și cea economică.

„Am făcut un raport privind amenințările Chinei la stabilitatea internațională după războiul din Ucraina și există două pericole foarte mari. Primul e pericolul militar iar faptul că Australia a decis să-și dubleze flota de luptă e un fapt clar că există semnale că lucrurile în zona Pacificului devin tot mai complicate.

„Iar al doilea lucru e amenințarea economică. În cazul în care China blochează Strâmtoarea Taiwan, în câteva săptămâni la nivelul economiilor globale va fi un impact de câteva trilioane de dolari. Pentru că în Taiwan nu doar că se produc peste 70% din microprocesoare, dar peste 90% din cele de înaltă calitate provin de aici”, a precizat Ana Cătăuță, care a adăugat că „amenințarea militară nu o văd ca fi imediată, dar există și amenințarea economică unde e deja un conflict economic”.

„Faptul că ne înarmăm nu e pentru că vrem război, ci pentru a-i descuraja pe cei care cred că sunt mai puternici decât noi, pentru a-i descuraja să încerce vreo acțiune similară a Rusiei în Ucraina. Ne înarmăm să descurajăm, nu ca să pornim un război”, a conchis aceasta.

CITEȘTE ȘI: China nu e Rusia. De câte portavioane are nevoie China pentru a bloca complet Taiwanul înainte de a invada terestru insula

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel