Rusia, antiaeriene S-300. Iranienii ar putea opera bateriile din Siria

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Rusia s-ar fi decis să recurgă la echipe de operatori din Iran pentru operarea bateriilor sale antiaeriene S-300 pe care le-a livrat Siriei, o informaţie care a suscitat săptămâna aceasta îngrijorarea SUA şi a Israelului, au declarat zilele trecute pentru site-ul israelian DEBKAfile surse provenind din serviciile secrete.

În acest scop, potrivit agenţiilor de informaţii americane şi israeliene, Rusia a început să-i transporte cu avionul pe specialiştii iranieni în Siria.

Moscova a anunţat furnizarea de rachete antiaeriene S-300 în Siria în urma disputei cu Israelul cu privire la incidentul legat de avionul său de recunoaştere Il-20, care a fost doborât - din greşeală - de antiaeriana siriană în timpul unui raid al avioanelor israeliene în Siria la 17 septembrie.

Într-o atmosferă secretă, Rusia a decis să încredinţeze echipelor iraniene operarea acestora. Nu întâmplător Moscova a livrat Siriei exact acelaşi model de sistem de apărare antiaeriană pe care l-a vândut Iranului cu doi ani în urmă - S-300 PMU-2. Teheranul îl foloseşte pentru protejarea siturilor sale nucleare, conform site-ului israelian.

Chiar dacă experţi militari americani şi israelieni s-au declarat surprinşi în legătură cu această informaţie, surse DEBKAfile susţin totuşi că Rusia a livrat Siriei baterii învechite.

Unul din considerentele Moscovei pentru a recurge la operatori iranieni ar fi fost să nu expună riscului echipele ruseşti în cazul în care avioanele americane sau israeliene ar aplica lovituri directe asupra sistemelor sale S-300 în Siria.

Pentru Israel, această decizie prezintă atât avantaje, cât şi inconveniente: pe de o parte, ar fi o uşurare pentru echipajele israeliene când vor porni să atace bateriile antiaeriene S-300 în Siria să ştie că nu au de-a face cu militari ruşi; dar, pe de altă parte, prin gestionarea apărării antiaeriene a Siriei, Iranul îşi consolidează prezenţa militară pe teritoriul Siriei, ceea ce guvernul premierului Benjamin Netanyahu s-a angajat să nu permită.

În aceeaşi măsură, Iranul ar putea lua decizia Moscovei ca pe o aprobare a pretenţiei sale de a avea o prezenţă militară solidă în Siria.

Înainte ca DEBKAFile să publice aceste dezvăluiri, surse militare şi din serviciile secrete au dezvăluit portalului israelian că Rusia a furnizat Siriei trei batalioane de S-300, fiecare alcătuit din opt lansatoare cu 100 de rachete pe batalion.

Toate rachetele au fost supuse unor revizii majore în fabricile de armament din Rusia. Deci, Moscova a trimis în Siria un total de 300 de rachete antiaeriene chiar dacă învechite încă în stare bună.

La 7 octombrie, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin la o dată care nu fost pe moment stabilită. În timp ce cei doi lideri continuă să-şi zâmbească şi să dea impresia că au relaţii amiabile, Rusia continuă să şocheze, să surprindă şi să escaladeze tensiunile cu Israelul, comentează jurnaliştii de la DEBKAFile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel