S-400, garanția puterii lui Erdogan? Sistemele rusești ar putea contracara o nouă tentativă de lovitură de stat, inclusiv printr-un atac aerian

Saga sistemelor rusești S-400 achiziționate de Turcia, stat membru NATO, pare una fără final. Ca urmare a acestei decizii, Ankara a fost exclusă de SUA din programul F-35.

Publicitate

SUA susțin că sistemul S-400 ar putea fi folosit de Rusia pentru a obține detalii clasificate despre avion și este incompatibil cu sistemele NATO. Pe de altă parte turcii dau asigurări că nu există niciun asemenea risc.

Moscova și Ankara au semnat un acord de împrumut pentru livrarea sistemului S-400 în decembrie 2017. Furnizarea de sisteme de rachete ruseşti S-400 către Turcia a început în iulie 2019 și a complicat relațiile dintre Ankara și Washington.

Situația e cu atât mai complexă cu cât Ankara și Moscova au semnat un contract pentru achiziționarea următorului lot de sisteme.

Profesorul Răzvan Munteanu, expert în relații internaționale și președintele think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA), atrage atenția unui fapt interesant: S-400 vor fi operate doar de forțele apropiate de Erdogan, iar în strategia regimului de la Ankara, sistemele rusești sunt o garanție împotriva unei noi lovituri de stat împotriva președintelui turc.

 

În viziunea regimului de la Ankara, sistemele rusești ar putea contracara o nouă tentativă de lovitură de stat, inclusiv printr-un atac aerian

 

„Raționamentul pentru care Turcia a achiziționat sistemele S-400 este unul foarte interesant. (...) Și regimul din Turcia se gândește la o altă tentativă de lovitură de stat. Recep Tayyip Erdogan a creat un grup interesant care se numește SADAT și care e o grupare paramilitară ce oferă și consultanță militară. 

Acest grup e privit ca o armată personală a lui Recep Tayyip Erdogan. Sistemele S-400 ar urma să fie controlate doar de către membrii apropiați ai grupului și de cei apropiați lui Erdogan. În ce context? În contextul în care s-ar încerca o nouă lovitură de stat împotriva lui Erdogan, inclusiv printr-un atac aerian”, a precizat Răzvan Munteanu, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, la DC News TV.

 

Americanii nu au acceptat condițiile turcilor în ceea ce privește Patriot

 

Expertul în relații internaționale a adăugat că această achiziție e „o cărămidă în plus la fundamentul strategic de menținere a puterii” a președintelui Erdogan, dar a amintit că Turcia a încercat și achiziționarea Patriot care a eșuat ca urmare a deciziei Washingotnului de a efectua transfer tehnologic.

„Oarecum, sistemele de rachete S-400 sunt o garanție strategică pe care Recep Tayyip Erdogan și-a creat-o în ceea ce privește o viitoare tentativă de lovitură de stat împotriva sa, chiar cu susținerea unor aliați din partea NATO. Aceasta e paradigma pe care regimul de la Ankara o gândește în momentul de față.

E o cărămidă în plus la fundamentul său strategic de menținere a puterii. Pe de altă parte, Turcia înainte de a achiziționa S-400, a avut o perioadă în care a solicitat sisteme Patriot. Singura diferență e că Statele Unite nu au oferit și know-how-ul (n.r. - transfer tehnologic) pe care Rusia l-a acceptat într-o oarecare măsură”, a conchis Răzvan Munteanu.

CITEȘTE ȘI: Turcia va cumpăra 40 de avioane rusești de vânătoare de tip Su-35, pentru a contracara Forțele Aeriene ale Greciei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel