S-300 pe post de Iskander, dar cu multe dezavantaje. De ce lansează rușii rachete antiaeriene S-300 asupra țintelor terestre în Ucraina?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem rusesc Iskander, sursă foto: YouTube via. ArmyRecognition.com
EXCLUSIV
Sistem rusesc Iskander, sursă foto: YouTube via. ArmyRecognition.com

Rusia a modificat rachetele antiaeriene S-300 pentru a crește raza și a lovi ținte la sol în Ucraina dar, așa cum era de așteptat, precizia acestora a avut mult de suferit.

Publicitate

Sistemele S-300 au intrat în dotarea forțelor sovietice în 1978. Se presupune că un astfel de sistem folosit de ucraineni a ratat o interceptare în această săptămână și a lovit o localitate din Polonia.

Însă rușii au modificat S-300 pentru a le folosi inclusiv împotriva țintelor terestre.

La finalul lunii trecut un purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a vorbit despre aceste modificări aduse de ruși. 

”Ocupanții ruși au intervenit asupra rachetei antiaeriene S-300, motiv pentru care precizia ei a scăzut foarte mult”, explica oficialul ucrainean.

Potrivit informațiilor sale, inamicul are încă multe rachete S-300, precum și rachete de tip Kh-22. Dar nu este clar în ce stare sunt și cât de precise vor fi acestea.

 

De ce lansează rușii rachete antiaeriene S-300 asupra țintelor terestre în Ucraina? Stocul de Iskander pe terminate, în timp ce S-300 e extrem de mare

 

2. Rachetă Is... (racheta-iskander_86118300.jpg)Foto: Rachetă Iskander rusească

Sandu Valentin Mateiu, comandor (r) și analist militar, în una din edițiile emisiunii săptămânale Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania, a făcut referire și el la aceste modificări aduse de ruși sistemelor antiaeriene S-300.

Expertul e de părere că ceea ce au făcut rușii indică faptul că stocul pentru Iskander e pe terminate.

„Folosirea S-300 ca sistem de rachetă balistică sol-sol, când S-300 e proiectat să fie o rachetă antiaeriană, e dovada unei încercări de a compensa o situație dificilă în care stocul rachetelor sol-sol e tot mai mic. Iskander e o rachetă relativ precisă, dar stocul a fost folosit.

Această utilizare pare în parte neinspirată. Deoarece raportul între cost, sistem de propulsie, sistem de ghidare și încărcătura de luptă e dezavantajos pentru o lovire, mai ales la sol. Racheta e dirijată către o țintă aeriană nu când lovește la sol. Ea e dezvoltată să fie extrem de precisă împotriva unor ținte aeriene luminate cu un radiolocator. Precizia are de suferit iar efectul la țintă e redus pentru că încărcătura ei e relativ redusă și specializată pentru ținte antiaeriene”, a explicat Sandu Valentin Mateiu.

Urmărește integral emisiunea Obiectiv EuroAtlantic în care Sandu Valentin Mateiu,  comandor (r), analist și expert militar, vorbește despre atacurile Ucrainei asupra Flotei ruse din Sevastopol, în Crimeea ocupată

Youtube video image

 

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

 

În această săptămână ocupantul rus a lansat cel mai mare atac cu rachete asupra Ucrainei de la începutul invaziei neprovocate din 24 februarie 2022

 

Amintim că la începutul acestei săptămâni Rusia a lansat circa 100 de rachete asupra Ucrainei, lovind mai multe infrastructuri energetice esenţiale în diferite regiuni. A fost cel mai mare atac asupra Ucrainei, de la începutul invaziei brutale și neprovocate din 24 februarie 2024.

Ca urmare a agresiunii ruse, o rachetă a unui sistem de apărare antiaerian ucrainean a ratat interceptarea, lovind Polonia, într-o localitate aflată la 10 kilometri de granița ucraineană. Din păcate două persoane și-au pierdut viața.

CITEȘTE ȘI: Sistemele americane NASAMS nu au ratat nicio rachetă rusească în Ucraina. SUA anunță o rată de interceptare de 100%

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel