Ministerul britanic al Apărării a furnizat Națiunilor Unite imagini din satelit care documentează călătoriile navelor de marfă rusești către și dinspre Coreea de Nord.
Filmările desecretizate și raportul serviciilor secrete britanice transmise ONU au fost obținute de The Guardian.
Vorbim de un efort diplomatic al Marii Britanii care urmărește să declanșeze o investigație oficială la nivelul ONU cu privire la presupusele încălcări ale sancțiunilor care interzic exportul și importul de arme din RPDC.
Imaginile din satelit au surprins navele rusești numite Maya, Maria și Angara între septembrie și decembrie când încărcau containere în portul Rason nord-coreean (fostul Rajin), situat la aproximativ 30 km de granița cu Rusia, înainte de a naviga către porturile din estul îndepărtat al Rusiei, spre porturile Dunai. și Vostochnîi.
Navele sunt pe lista de sancțiuni a Statelor Unite din 2022 din cauza legăturilor lor cu compania de transport maritim Oboronlogistika a Ministerului rus al Apărării, care „a fost implicată în anexarea și ocuparea ilegală a Crimeei din 2014”.
Una dintre nave a fost menționată și de site-ul NK News, care se concentrează pe evenimentele din RPDC. Potrivit acestuia, „face parte dintr-un grup de nave comerciale care au transportat în mod repetat echipamente militare și muniții furnizate de Coreea de Nord către Rusia.
Rușii au desfășurat rachete balistice și muniție nord-coreeană în războiul din Ucraina
Din filmări nu reiese clar ce transportă, dar sancțiunile impuse Coreei de Nord sunt foarte ample și interzic exportul de materii prime.
Raportul vine ca răspuns la faptul că Statele Unite au confirmat săptămâna trecută că Rusia a folosit rachete balistice nord-coreene în Ucraina.
Din analize rezultă că rachetele primite de Rusia sunt o variantă nord-coreeană a rachetei Iskander. Mai exact, experții independenți cred că este o rachetă coreeană KN-23, care este „surprinzător de asemănătoare” cu racheta Iskander. Probabil are un diametru ceva mai mare din cauza unui motor diferit și diferă și prin suprafețele duzei de evacuare.
Kievul a menționat în repetate rânduri furnizarea de muniție nord-coreeană.
Șeful serviciului de informații militare HUR/GUR din Ucraina, Kirillo Budanov, a declarat într-un interviu pentru The Financial Times că Rusia folosește din ce în ce mai mult muniții nord-coreene.
La începutul anului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că între septembrie și noiembrie, Coreea de Nord a livrat Rusiei un milion de obuze de artilerie, în timp ce Vadim Skibițki, adjunctul șefului HUR, a menționat că industria rusă de apărare este capabilă să producă anual două milioane de proiectile de artilerie de 122 și 152 mm, având un deficit de aproximativ jumătate de milion de obuze, ceea ce face ca livrările din Coreea de Nord să fie indispensabile.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News