,,La Șantierul naval Sevmash, parte a OSK, se desfășoară faza finală a procesului de reparații și modernizare a crucișătorului purtător de rachete Proiect 11442M. Lucrările sunt efectuate în strictă conformitate cu programele convenite cu Ministerul Apărării al Federației Ruse”, se arată într-un comunicat de presă al corporației, preluat de agenția Interfax.
După cum au precizat reprezentanții oficiali ai OSK, “până la sfârșitul anului 2024, reparațiile vor fi încheiate, iar nava va ieși pe mare pentru testele de uzină”.
În luna mai 2023, Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării de la acea dată, care acum îndeplinește funcția de secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a declarat că, în urma modernizării, crucișătorul Amiral Nakhimov va fi echipat cu rachete hipersonice Zircon. Acesta a menționat că repararea navei va fi încheiată în anul 2024 și, după reintroducerea în serviciul de luptă, crucișătorul va continua să îndeplinească misiuni ca parte a Flotei ruse de Nord.
Ulterior, Ministerul rus al Apărării a anunțat că Amiral Nakhimov va deveni cea mai modernă navă a Forțelor Navale ale Federației Ruse. Crucișătorul va fi echipat cu rachete hipersonice Zircon și rachete de croazieră Kalibr.
Amiral Nakhimov face parte din familia crucișătoarelor Proiect 1144, clasa Orlan. Un total de patru crucișătoare de acest tip au fost construite pentru Forțele Navale rusești. Unul singur dintre ele, crucișătorul Petru cel Mare, nava amiral a Flotei de Nord, mai este operațional. Reprezentanții militari ruși susțin că acesta din urmă ar putea fi modernizat după revenirea crucișătorului Amiral Nakhimov în serviciul de luptă.
Crucișătorul Amiral Nakhimov, care până în 1992 s-a numit Kalinin, a fost construit la Șantierul naval baltic, începând din anul 1983. Nava a fost lansată la apă în 1986, iar în 1989 a fost introdusă în dotarea Forțelor Navale ale URSS. În aprilie 1992, a primit denumirea actuală.
Comentariul autorului: Crucișătorul Amiral Nakhimov are o poveste tipică pentru navele de luptă de tip greu ale Forțelor Navale ale URSS și ulterior ale Federației Ruse. Adică, nava a fost mai mult inactivă, fiind uitată prin șantierele navale, decât să fie folosită în serviciul de luptă al Marinei.
Deși nava a împlinit recent 38 de ani, aceasta a fost folosită de Forțele Navale numai zece ani, respectiv în perioada 1989-1999.
Astfel, pe 14 august 1999, crucișătorul a fost transferat la Sevmash pentru reparații și modernizare ulterioară, dar timpul de reparație, din mai multe motive, a început să fie amânat succesiv.
Lucrurile au început să se miște abia în 2013. Sevmash a reușit să încheie un contract cu Ministerul rus al Apărării, iar după doi ani, dezmembrarea echipamentelor învechite de pe navă a fost finalizată. În 2016, nava a fost finalizată cu o constatare a defecțiunilor structurii carenei și, deja în 2019, au fost formate și instalate baze pentru echipamente noi pe crucișător, au început să fie actualizate sistemele de susținere a vieții, au fost stabilite traseele de cabluri și au fost instalate cablajele.
Pe lângă reparațiile interne, s-a încercat schimbarea navei din clasa Orlan și la exterior. Acest lucru, printre altele, a făcut posibilă consolidarea semnificativă a complexelor de armament ale navei. Potrivit datelor aflate la dispoziție din surse deschise, pe lângă Onyks și Kalibr, crucișătorul Amiral Nakhimov ar trebui să primească și cele mai recente rachete anti-navă hipersonice de tip Zircon, care vor putea fi lansate cu ajutorul complexului de rachete universal.
Complexul existent inițial pe crucișătoarele de acest tip a permis plasarea a doar 20 de rachete antinavă, dar acum vor putea fi instalate 10 lansatoare verticale, cu opt celule fiecare. Astfel, crucișătorul Amiral Nakhimov va putea găzdui până la 80 de rachete de croazieră Onyks, Kalibr sau Zircon. Și pe lângă aceasta, pe navă vor apărea sistemele de rachete antiaeriene Poliment-Redut și Pantsir-M, precum și sistemele antisubmarin Paket-NK și Otvet.
Inițial, era planificat ca modernizarea crucișătorului să fie finalizată în 2018, dar termenele au fost din nou amânate, de data aceasta până în 2020. Ulterior, reprezentanții Forțelor Navale ale Federației Ruse au anunțat că modernizarea crucișătorului nuclear greu Amiral Nakhimov va fi încheiată până în 2021. Dar, întregul an 2021, nava a continuat să stea pe terasamentul de la Sevmash ca la expoziție.
În luna septembrie 2021, fostul comandant al Forțelor Navale, Vladimir Korolev, a devenit director general adjunct al Corporației întrunite constructoare de nave și a amânat din nou data de operaționalizare a crucișătorului până în 2023. Lucrările la navă au continuat, iar în luna februarie 2022 a fost primit un mesaj despre formarea echipajului. Se știe că acesta este format din 1.000 de militari, care au fost adunați din rândul personalului celor patru flote (de Nord, din Marea Baltică, din Marea Neagră și din Oceanul Pacific).
Trebuie precizat faptul că, deși oficialii din domeniul construcțiilor navale susțin că Amiral Nakhimov va ieși pe mare până la sfârșitul anului, acest lucru nu este sigur. În urmă cu numai câteva zile, în presa rusă au apărut o serie de informații potrivit cărora termenul de finalizare a lucrărilor de reparații și modernizare a fost amânat din nou, urmând ca nava să înceapă testele pe mare cel mai devreme la sfârșitul primăverii anului 2025.
Specialiștii militari ruși apreciază că amânările succesive de încheiere a reparațiilor sunt determinate de complexitatea lucrărilor efectuate. Potrivit acestora, în timpul modernizării, doar corpul navei a rămas același, în timp ce “umplutura” a fost complet înlocuită. În plus, inițial, a fost planificată achiziționarea unor sisteme auxiliare din Occident, care, până la urmă, au trebuit să fie create în Federația Rusă.
Pe de altă parte, în ultimii ani, construcțiile navale rusești au acordat prioritate sarcinilor relevante pentru operația militară specială, respectiv crearea de fregate și nave mici purtătoare de rachete. În ceea ce privește Sevmash, prioritatea acestuia constă în construcția de submarine nucleare. Cel mai probabil, acest lucru afectează și finalizarea crucișătorului Amiral Nakhimov, deoarece cea mai mare parte a cheltuielilor pentru apărare merg către prioritățile momentului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News