“În această noapte, a fost executat un atac concentrat cu rachete cu rază lungă de acțiune cu bazare navală asupra punctelor de dislocare a rezervelor inamicului”, a declarat Konașenkov, citat de agenția de presă Interfax.
“Țintele atracului au fost atinse. Toate obiectivele indicate au fost distruse. Deplasarea subunităților de infanterie marină ale Forțelor Armate ale Ucrainei către raioanele de ducere a acțiunilor de luptă a fost oprită”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
Atacul cu rachete de croazieră de tip Kalibr a fost confirmat și de partea ucraineană. Între altele, reprezentanții Comandamentului operativ Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei au menționat că unul dintre obiectivele vizate de loviturile rusești a fost reprezentat de clădirea Amiralității din Nikolaev.
După cum au precizat militarii ucraineni, atacul nocturn cu rachete Kalibr a fost unul reușit, care a avut succes datorită schimbării frecvente a tacticilor folosite de armata rusă pentru a înșela sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei.
Potrivit reprezentanților armatei ucrainene, lovitura a fost efectuată de submarine înarmate cu rachete de tip Kalibr. Probabil că este vorba despre submarine din clasa Varshavyanka. Conform surselor deschise, astfel de submarine se află în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră. Comanda operațională a Forțelor Armate ale Ucrainei a subliniat faptul că submarinele se află în serviciu de luptă de multă vreme și nu a fost posibilă urmărirea mișcărilor acestora.
De asemenea, a fost dezvăluită logica funcționării sistemelor ucrainene de apărare antiaeriană și locația lor în vecinătatea orașului Nikolaev. În plus, a subliniat comanda Forțelor Armate ale Ucrainei, profilul de zbor al rachetelor de croazieră rusești se schimbă în mod constant. Acest lucru este făcut pentru a deruta sistemul de apărare antiaeriană al Forțelor Armate ale Ucrainei și pentru a împiedica rachetele antiaeriene să doboare rachetele de croazieră care se apropie de țintă.
În luna februarie a acestui an, Vadim Skibitsky, locțiitorul șefului Direcției Principale Cercetare a Ministerului ucrainean al Apărării, a informat despre noile tactici ale trupelor ruse, atunci când acestea atacă instalațiile militare și energetice. În primul rând, este executat un atac cu drone, după care urmează loviturile principale cu rachete.
Ulterior, și Iuri Ignat, reprezentantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a semnalat schimbarea tacticii trupelor ruse în timpul loviturilor cu rachete, menționând că rachetele sunt lansate fie ziua, fie noaptea, fie împreună cu dronele, fie separat.
Reprezentantul Comandamentului operativ Sud al Forțelor Armate ale Ucrainei, Natalia Gumeniuk, a declarat, cu câteva zile în urmă, că trupele ruse au schimbat și tactica de întrebuințare a dronelor împotriva obiectivelor de pe teritoriul ucrainean.
Comentariul autorului: În ultima perioadă, adică de aproape două luni, trupele ruse nu au mai executat atacuri masive cu rachete de croazieră pentru distrugerea instalațiilor militare și a obiectivelor energetice ale Ucrainei, așa cum procedaseră din luna octombrie a anului trecut.
Deși o serie de specialiști militari ucraineni și occidentali s-au grăbit să afirme că Rusia a rămas, în sfârșit, fără rachete, acum se demonstrează că a fost vorba doar de o tactică a forțelor ruse. Acestea au făcut economie de rachete cu rază lungă de acțiune, în așteptarea desfășurării pregătirilor pentru contraofensivă ale armatei ucrainene. Acum, după ce partea ucraineană a primit tehnica necesară din Occident și a început să formeze concentrări de trupe pentru trecerea la acțiuni ofensive, rachetele rusești revin în prim-planul confruntărilor de Ucraina.
Probabil că, în zilele și săptămânile următoare, care vor fi decisive pentru evoluția invaziei rusești în Ucraina, trupele ruse vor executa atacuri frecvente asupra efectivelor și tehnicii militare pregătite pentru contraofensivă.
Trebuie semnalat și faptul că Rusia a început să-și folosească atuul principal al Flotei ruse din Marea Neagră, respectiv submarinele dotate cu rachete de croazieră Kalibr. În prezent, partea rusă dispune în Marea Neagră de cinci submarine purtătoare de rachete de acest tip. Este vorba despre submarinul Alrosa, proaspăt revenit în serviciul de luptă, și patru submarine Proiect 636.3, din clasa Varshavyanka. Aflate în imersiune, acestea sunt foarte dificil de reperat, datorită nivelului redus de zgomot pe care îl produc, și pot lansa atacuri din poziții neașteptate, care să reducă în mod considerabil timpul de reacție al mijloacelor de apărare antiaeriană ale Ucrainei.
Surse: militarynews.ru, topwar.ru.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News