Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, lansările de rachete au fost efectuate din imersiune. Submarinul, aflat într-unul dintre poligoanele de pregătire pentru luptă ale FROP a tras două rachete Kalibr asupra unei ținte aflate pe mare și alteia de pe litoral. Una dintre ținte a imitat o navă de luptă a adversarului, iar cealaltă un obiectiv terestru. Distanța de tragere a fost de peste 1.000 de kilometri, iar distrugerea țintelor a fost confirmată de mijloacele pentru controlul obiectivului.
,,Înaintea îndeplinirii misiunilor de pregătire pentru luptă, submarinul Magadan a ieșit în raionul indicat de pe mare, de unde a executat atacuri cu rachete asupra pozițiilor țintă. Prima rachetă lansată a lovit o țintă maritimă, care a imitat o navă de suprafață a adversarului convențional. A doua rachetă a distrus o țintă din zona de coastă, amplasată pe câmpul tactic Surkum din Ținutul Habarovsk”, se arată în comunicatul de presă al ministerului, preluat de agenția Tass.
Asigurarea tragerilor și închiderea raionului în care s-au desfășurat acestea au fost realizate de nave de luptă și auxiliare, precum și de avioane și drone ale FROP.
Submarinul Magadan este al treilea dintr-o serie de șase submarine diesel-electrice din clasa Varshavyanka, Proiect 636.3, construite la Șantierul Naval al Amiralității din Sankt Petersburg pentru FROP. Construcția submarinului a început pe 01 noiembrie 2019, iar lansarea la apă s-a produs pe 26 martie 2021. Introducerea submarinului în dotarea FROP a avut loc pe 12 octombrie 2021. După arborarea drapelului Sfântului Andrei, submarinul a rămas în Marea Baltică până în toamna anului următor, când a efectuat marșul interflote către Extremul Orient, ajungând la Vladivostok pe 09 octombrie 2022.
Submarinul a fost introdus în înzestrarea marii unități de submarine a Flotilei din Primorie, fiind bazat la Vladivostok, alături de primele două submarine din serie Petropavlovsk-Kamchatsky și Vokhov.
Comentariul autorului: Lansările de rachete de croazieră de tip Kalibr de către un submarin al FROP au loc pe fondul discuțiilor din Occident privind epuizarea rezervelor de rachete ale trupelor ruse în conflictul din Ucraina.
În mod repetat, atât presa, dar și reprezentanții serviciilor de informații din Ucraina și dintr-o serie de state occidentale au afirmat că armata rusă a terminat stocurile de rachete de croazieră, în special de tip Iskander, Kalibr și H-101, urmând să scadă intensitatea atacurilor executate împotriva obiectivelor militare și a infrastructurii critice ucrainene.
Probabil că, pe lângă obiectivele obișnuite de instrucție, prin lansarea simultană a două rachete de croazieră Kalibr, conducerea militară rusă a vizat și demonstrarea faptului că trupele dețin în continuare rezerve suficiente de rachete.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News